Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Európa elítélte a CIA-t

2007.02.14. 14:27
Általánosan elítélte a CIA titkos fogolyszállítási és gyanúsítottrablási szokásait az Európai Parlament. Az állampolgárai elrablását elnéző briteket, németeket és olaszokat külön is megdorgálták. Magyarországot nem említették.

Elfogadta a CIA európai tevékenységeiről készült, három tagállamot kiemelten elítélő jelentését az Európai Parlament, jelentette a BBC. A vizsgálat a fogolyszállításokra és a terrorizmussal gyanúsítottak elrablására koncentrált, de nem egyedi eseteket, hanem a gyakorlat egészét vizsgálta.

A jelentés szövegében Nagy-Britanniát, Németországot és Olaszországot említik kiemelten, hiszen ebből a három országból rabolt el a CIA a helyi kormányok és hatóságok közreműködésével gyanúsítottakat, írja az International Herald Tribune. Az EP elítélte a CIA gyakorlatát és az azt elnézően kezelő tagországokat.

A jelentés megállapította, hogy 2001. szeptember 11. után legalább 1245 CIA-járat landolt európai reptereken. A bizottság azonban azt nem tudta bizonyítani, hogy a járatokon foglyokat szállítottak, az általános gyakorlat arra utal, hogy a legtöbb esetben igen. Ez ügyben tizennégy tagállam érintett.

Az EP határozata nem említi Magyarországot, ahol pedig dokumentáltan landoltak CIA-járatok 2005-ben. Felmerült a gyanú, hogy a taszári amerikai bázison foglyokat is tartanak, de ahogy az sem bizonyítható, hogy a gépeken foglyokat szállítottak, úgy arra sem találtak bizonyítékot, hogy Magyarországon működhettek CIA-börtönök.

"Magyarország és a magyar kormány büszke lehet arra, hogy nem keveredett bele a CIA illegális európai akcióiba" – kommentálta a parlament döntését Hegyi Gyula szocialista képviselő. A vizsgálóbizottság munkájában is részt vevő frakciótársa, Kósáné Kovács Magda szerint a vizsgálat célja az volt, hogy általánosabb, az egyetemesen elismert jogok és elvek európai működését érintő tanulságokat vonjon le, és a további teendőkre összpontosítson. A tagállamoknak emberi jogi szempontból felül kell vizsgálniuk a terrorizmus- ellenes, valamint a légi közlekedésre vonatkozó jogszabályaikat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!