József, Bánk
-7 °C
0 °C

E-társadalom Észtországban

2003.12.12. 10:17
Észtország lelkesen alkalmazza az elektronika világának új lehetőségeit. Az emberek mobiltelefonon fizetik a buszviteldíjat, interneten teljesítik az adóbevallást és érdeklődnek a digitálisan leadott választások iránt.

A jövő májusi európai uniós csatlakozásra váró kis ország azon van, hogy minél több új ismeretre tegyen szert ezen a téren, idézte az MTI Kristiina Ojuland észt külügyminiszter szavait.

A kis balti állam kitűnő példa arra, milyen lendületesen fejlődhet Európa. Észtország 1,4 millió lakójával eszményi kísérleti területnek számít azok számára, akik új ötleteket szeretnének kipróbálni. A Nokia cég például a mobiltelefon új felhasználási lehetőségeivel kísérletezik, a biotechnika úttörői világszerte egyedülálló gén-adatbank projektet finanszíroznak. "Jöjjenek, és próbálják ki az új lehetőségeket" - hirdeti Juhan Parts miniszterelnök nemzetközi gazdasági találkozókon.

Visszaüt a tervgazdaság

Emellett még lóvontatású ekét is látni a földeken. A szovjet időkben a kis balti-tengeri köztársaságot tej és hús szállítására szakosították. Ezen kívül Tallinnban televízió-alkatrészeket gyártottak. A tervgazdálkodás káros maradványaival még ma is küzdenek Észtországban. "Menet közben akarunk felugrani egy vonatra. Gyorsan kell hát futni" - ecsetelte Lennart Meri volt elnök az egyedülálló felzárkózási folyamatot.

Hat százalékkal nőt Észtorságban az elmúlt 12 hónap során a bruttó hazai termék (GDP). A stabil, euróhoz kötött észt koronával párosítva a számok a Balti-tenger térségének dinamikáját látványosan tükrözik vissza. Nincsenek hosszú alá-fölérendeltségi láncolatok, ezért sokkal gyorsabban tudjuk a döntéseket a gyakorlatba átültetni, magyarázta Észtország sajátosságait a kormány egyik tagja.

Alacsony adókulcsok

Az észtek a gazdaságpolitika terén már évek óta érthetőségre törekednek: jogilag a külföldi és a haza befektetők teljesesen egyenjogúak. Szakértők szerint az adórendszer az egyik legegyszerűbb Európában. A legmagasabb adókulcs - 26 százalékkal - paradicsomian alacsonyak számít.

Az észt sikertörténet árnyoldalaihoz tartozik viszont, hogy az átlagkeresett mindössze 400 eurónyi (körülbelül 100 ezer forintnyi összeget) tesz ki, a munkanélküliek aránya pedig több mint 10 százalék. Úgy tűnik emellett, hogy a balti módra kibontakozott gyors ütemű kapitalizmus megosztja a társadalmat.

Államháztartási többlet

Ezt jelzi, hogy az EU-csatlakozásról szólón népszavazáson viszonylag szerény, 67 százalék volt az igenlők aránya. Hogy még nincs minden rendben, jelzi a legutóbbi kormányválság is, amelyben a közép-jobb koalíciós partnerek azon vitáztak, hogy a szerény mértékű államháztartási többletet adócsökkentésre használják-e, vagy a még mindig elmaradott szociális rendszert korszerűsítsék belőle.

A fiatal korosztály mindemellett lelkesen próbálja ki az új technikai lehetőségeket. Még a munka után elfogyasztott sört is szívesen fizetik ki mobiltelefonnal.