Dömötör
-1 °C
14 °C

Kemény fellépésre készül az EU a feketén dolgoztatók ellen

2007.05.13. 10:03
A közbeszerzési pályázattól való eltiltással, EU-támogatások visszafizetésével és egyéb büntetésekkel sújthatják a nem túl távoli jövőben az alkalmazottakat feketén dolgoztató cégeket az Európai Unióban, ha az Európai Bizottság e témában hamarosan elkészülő terveit a döntéshozók elfogadják.

Hét végi brüsszeli sajtóértesülések szerint az "EU kormánya" a napokban ismerteti javaslatait a feketemunka visszaszorítására. Az alapgondolat az, hogy azokat sújtsák uniós szinten is harmonizált szankciókkal, akik felveszik a letelepedési és munkavállalási engedély nélkül dolgozni akarókat. Brüsszel ezt azért is fontosnak tartja, mert a feketemunkát az illegális bevándorlást is tápláló egyik fő forrásnak tartja.

Becslések szerint több millióra tehető az EU-tagországokban szabályszerű papírok nélkül tartózkodók száma - évente félmillió ilyen személy érkezik a 27 államba. A bizottsági elképzelés ugyanakkor bátorítja azokat a munkavállalókat, akiket feketén dolgoztatnak - ezeknek akár legális munkalehetőséget is kínálnának, ha együttműködnek a hatóságokkal, illetve a törvényesen alkalmazottakkal megegyező bért is követelhetnének.

Az új terv elsősorban a legnagyobbaknak tartott felvevőpiacokon, az építőiparban és a mezőgazdaságban igyekszik lecsapni a feketemunkásokat foglalkoztatókra. Az építőipari cégek például évekig nem indulhatnak közbeszerzési pályázatokon, ha ilyen típusú szabálytalanságot követnek el, míg az agrárvállalkozásokat egyebek között uniós támogatásuk visszafizetésének kötelezettségével sújthatják. Az illegális bevándorlók hazatoloncolásának költsége ugyancsak a munkáltatót terhelné (a javaslat csak EU-n kívüli országokból érkezőkre vonatkozik, uniós állampolgárokra más szabályok maradnak az irányadók).

Ismételt szabálysértés esetén a tagállamok akár börtönbüntetés vagy kemény pénzbírság mellett is dönthetnek a brüsszeli elképzelések szerint. Ez lenne a tervezet egyik fő újítása, a tagországok felében ugyanis jelenleg nincs büntetőjogi következménye a feketemunkának. A bizottsági irányelvjavaslatot annak hivatalos beterjesztése után még az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk ahhoz, hogy életbe léphessen.