Brüsszel beszólt a lengyel kormánynak

2007.04.26. 17:22
Az Európai Parlament csütörtökön állásfoglalást fogalmazott meg és fogadott el, melyben élesen elítélik a lengyel kormányt a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségek ellen irányuló megkülönböztetés miatt. Az EP május 17-ét a homofóbia elleni nemzetközi nappá nyilvánította.

Éles szavú, címzett bírálatot fogalmazott meg a Európai Parlament a strasbourgi plenáris csütörtökökön elfogadott állásfoglalásában, amelyben egyebek között az áll, hogy az EP "egyes európai országokban a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségek ellen irányuló gyűlöletbeszéd elterjedését figyelte meg".

Börtönbüntetéssel fenyegetnek

A 325 igen, 124 nem, 150 tartózkodás arányban elfogadott szöveg emlékeztet: "márciusban a lengyel kormány miniszterelnök-helyettese és oktatási minisztere bejelentést tettek egy törvényjavaslatról, amely büntetné az iskolai homoszexuális propagandát, és ismertették a törvényjavaslat tartalmát, amely kilátásba helyezi az iskolaigazgatók, tanárok és tanulók elbocsátását, megbírságolását vagy börtönbüntetését a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek jogainak az iskolákban történő hirdetése esetén".

A lengyel kormányfő támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot, amelyhez hasonlót európai szinten is bevezetnének lengyel kormánytagok, írja az EP sajtószolgálatának összefoglalója. Az állásfoglalás arra is kitér, hogy "a gyermekjogok védelmével foglalkozó lengyel ombudsman kijelentette, jegyzéket készít azon munkakörökről, amelyekre nem lehet homoszexuálisokat felvenni".

A lengyel kormány betiltotta az Európa Tanács hivatalos diszkriminációellenes anyagainak terjesztését, és megtagadta a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek szervezetei által támogatott projekteknek az Európai Ifjúsági Program keretében való finanszírozását is, áll a szövegben, amely ugyanakkor pozitív példaként hozza fel, hogy 2006-2007-ben több melegfelvonulást is rendeztek Varsóban, illetve Krakkóban.

Homofóbia elleni világnap

Az EP "elítéli a politikai és vallásos vezetők hátrányos megkülönböztetésről tanúskodó, a homoszexuálisok ellen irányuló megjegyzéseit, mivel ezek, még ha később vissza vonják is őket, gyűlöletet és erőszakot szítanak". A parlament május 17-ét a homofóbia elleni nemzetközi nappá nyilvánítja.

Az állásfoglalás "emlékezteti valamennyi tagállamot, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete szerint a gyülekezési szabadság joga akkor is gyakorolható, ha az nem egyezik a többségi társadalom nézeteivel".

Követeléseket fogalmaztak meg

A képviselők felszólítják a lengyel hatóságokat, "tartózkodjanak a miniszterelnök-helyettes és az oktatási miniszter által bemutatott tervezethez hasonló jogszabályok előterjesztésétől és elfogadásától, illetve a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek szervezeteit megfélemlítő intézkedésektől". A parlament azt is követeli, hogy a lengyel hatóságok "nyilvánosan ítéljék el az állami vezetők által tett, a szexuális beállítottság alapján való diszkriminációra felszólító és gyűlöletkeltő nyilatkozatokat, és tegyenek lépéseket azok ellen".

Az EP tényfeltáró delegációt akar küldeni Lengyelországba "annak érdekében, hogy tisztább képet kapjon a helyzetről, és hogy párbeszédet kezdjen valamennyi érintett féllel".

Kaczynski elutasította a bírálatot

A lengyel kormányfő válaszában elutasította az Európai Unió bírálatát. Jaroslaw Kaczynski, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke csütörtökön leszögezte, Lengyelországban senki sem korlátozza a homoszexuálisok jogait. "Ha azonban arról beszélünk, hogy ne legyen homoszexuális propaganda az iskolákban, teljesen egyetértek azokkal, akik így éreznek" - tette hozzá a kormányfő, aki szerint "egyetlen társadalomnak sem áll érdekében a homoszexuálisok számának növelése".

A szocialisták, a liberálisok és a zöldek támogatta, valamint a konzervatív képviselők által széles körben ellenzett EP-állásfoglalás tovább rontotta az unió és Varsó közötti viszonyt. 2004. évi uniós csatlakozása óta a katolikus többségű, 38 millió lakosú Lengyelország több kérdésben is összekülönbözött az EU-val.  • Hírek
  • Személyi kölcsön