Vazul
11 °C
25 °C

Május elsején indul az Időkerék

2003.12.06. 10:29
Hazánk Európai Uniós csatlakozásának napján, 2004. május elsején kezdenek el peregni a homokszemek a Felvonulási téren felállítandó Időkerékben - értesült a Magyar Hírlap. A szimbólikus alkotás terve 1985 óta kész van, ám ezidáig egyetlen kormány sem vállalta fel. Az Időkerék az eredeti tervekkel szemben nem fogja körbejárni a Felvonulási teret.
Az időnek "emléket állító" építményt az egykori Lenin-szobor helyén kívánja felállítani a kormányzat. A közbeszerzési pályázatot pénteken írta ki a Miniszterelnöki Hivatal.

Mennyi az annyi?

Horn Gábor, a MEH szabaddemokrata politikai államtitkára szerint a projekt költségének mintegy háromnegyedét finanszírozza az állam, a többit támogatók állják majd. A szükséges forrás rendelkezésre áll, azonban a közbeszerzés miatt annak mértékéről egyelőre nem adnak tájékoztatást.

Az Időkerék felállítása már idén júliusban is téma volt a kormányban. Mint akkor az ötletadó Herner János az Indexnek elmondta, "nem tudok többet az Időkerékkel kapcsolatos kormánydöntésről, csak azt, hogy 50 millió forintot kapott az alapítvány a projekt elindítására." A júliusi hírek szerint a nyolc méter átmérőjű, két és fél méter széles, vörösgránitból, rozsdamentes acélból és golyóálló üvegből készült, 7 tonna homokot magába foglaló, hatvan tonna súlyú óriás homokóra kivitelezése 280 millió forintba kerülne.

Nem gurul

Herner János a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, hogy a kerékben speciális homokóra áll majd, amellyel egy évet lehet mérni, az Időkerék mégsem mérni, hanem ábrázolni kívánja az időt. A jogokat tulajdonló Khronosz alapítvány vezetője hozzátette, az idő az emberiség legnagyobb "találmánya".

A korábban nyilvánosságra hozott tervekkel ellentétben a május elsején felállítandó Időkerék nem fogja körbejárni a Felvonulási teret, a Budapesti Műszaki Egyetem szakemberei ugyanis azt javasolták, hogy minden év utolsó percében - görgők segítségével - "egy helyben" forduljon át.

Huszonkét évet kellett várni a megvalósításra

A malomkerék formájú mű terve 1982-ben született, ekkor kereste fel először ötletével Herner János művelődéstörténész-filozófus az akkori kulturális minisztert - emlékeztet a napilap. A tervhez a kilencvenes évek közepén csatlakozott Janáky István építész. A mű felállítása az államalapítás ezredik évfordulója kapcsán került újra elő, azonban az akkori Fidesz kormány a Felvonulási teret a Nemzeti Színház alternatív helyszínének szánta, ezért nem támogatta az ötletet.