Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Nőttek az ingatlanárak az eurózónában

2003.12.15. 09:41
Az elmúlt négy évben átlagosan hét százalékkal nőtt az ingatlanok ára az eurózónában. Írországban, Spanyolországban, Görögországban, Hollandiában és Franciaországban átlagon felüli emelkedést regisztráltak, Németországban és Ausztriában 1999 óta csökkennek az ingatlanárak.
Az Európai Központi Bank az 1999 óta tapasztalt átlagos áremelkedést rendkívül erőteljesnek tartja, ugyanis az előző négy évben mindössze 1,5 százalékkal nőttek az árak. A drágulás hátterében az alacsony kamatláb, az erős gazdasági növekedés és az áll, hogy a befektetők a hektikus tőzsdei piacról a biztonságosabbnak ítélt ingatlanpiac felé fordultak. Írországban, Spanyolországban, Görögországban, Hollandiában és Franciaországban átlagon felüli emelkedést regisztráltak, Németországban és Ausztriában 1999 óta csökkennek az ingatlanárak.

Írország vezet

Az euró bevezetése különösen jól jött azoknak az országoknak, ahol legjobban növekedtek az ingatlanárak, - értékel az Európai Központi Bank jelentése -, hiszen a kamatok erőteljesen csökkentek az euróra való átállás utolsó fázisában. Írországban egy ház átlagos ára idén októberben 230,000 euró volt, ami 14 százalékos növekedést jelent egy év alatt, és 300 százalékos áremelkedést 1996-hoz képest, amikor először rögzítettek ilyen mutatót. Nagy-Britanniára nem terjedt ki a vizsgálódás (lévén a britek az eurózónán kivüliek), de az ingatlanárak ott is emelkedtek az elmúlt években.