Piroska
-1 °C
5 °C

Májustól euróval fizethetnek a lengyelek

2004.04.20. 10:05
Május 1-től törvényes fizetőeszköz lesz az euró Lengyelországban. A közös valutával csak abban az esetben lehet üzletet kötni, ha mindkét fél elfogadja azt fizetőeszköznek. A lengyelek még mindig bíznak a korai eurócsatlakozásban, bár a gazdaság még nem felel meg a követelményeknek.
Május 1-től euróval is lehet fizetni Lengyelországban. A zloty ugyan még legalább négy évig érvényben marad, a pénzügyminisztériumban kidolgozott szabályozás szerint azonban az EU-csatlakozás után az üzletek törvényesen elfogadhatják az eurót, a dollárt, a fontot, vagy más konvertibilis valutát az üzletekben.

Az "alternatív" fizetőeszköz csak teljes egyetértés esetén lehet az üzletkötés alapja, bármely fél, tehát mind az eladó, mind pedig a vevő visszautasíthatja, s ragaszkodhat a nemzeti valuta használatához.

Még bíznak a korai csatlakozásban

Lengyelország - Magyarországhoz hasonlóan - szeretett volna a lehető leghamarabb csatlakozni az eurózónához, azonban a maastrichti kritériumok teljesítése egyelőre megoldhatatlan feladatot jelent. A költségvetési hiány mértéke például az idén várhatóan a megengedett szint kétszerese, a GDP 6 százaléka lesz.

A közös pénz legelszántabb hívei az eredeti elképzelést még nem adták fel: Leszek Balcerowicz, a lengyel jegybank elnöke, volt pénzügyminiszter szerint a lehető leggyorsabb eurócsatlakozás szolgálja Lengyelország érdekét, s a szükséges gazdaságiszerkezet-váltás után, 2007-ben a lengyel euró bevezetése lehetséges.

Népszerű valuta

Az eurókészpénz 2002. január 1-jei bevezetésével a világ harmadik legnagyobb monetáris övezete született meg Kína és India után. A tagként érintett 12 állam mellett az új valuta hivatalos fizetőeszköz Montenegróban és Koszovóban (e két országban nem az Európai Központi Bank engedélyével), San Marinóban, Monacóban, Andorrában, valamint a Vatikánban is. Deklaráltan elfogadják továbbá Liechtensteinben, Gibraltáron, Észak-Írországban és az Oroszországhoz tartozó, az egykori Kelet-Poroszországban található Kalinyingrádban.

A dollárhoz képest egyre erősödő közös európai pénz nemzetközi tekintélyét, elfogadottságát bizonyítja, hogy már eddig számos ország jelezte: a dollár helyett az új európai valutához köti saját nemzeti fizetőeszközét.