Gerzson
-3 °C
3 °C

Jövőre nyithatnak a cseh bordélyok

2004.04.29. 14:31
Legalizálhatja a prostitúciót Csehország. A bordélyházak törvényesítésével ellenőrizhetővé válna és állami bevételeket is hozhatna a szexipar.
Jóváhagyta a prostitúció legalizálásáról szóló törvényjavaslatot a cseh kormány. A javaslat szerint a jövőben a prostitúció törvényes foglalkozás lesz, a foglalkozási és bordélyház-üzemeltetési engedélyeket a helyi hatóságok adhatják ki. Ugyanakkor a prostituáltak adót és biztosítást fognak fizetni, s kötelezően rendszeres orvosi ellenőrzésekre fognak járni.

Tízezer prostituálttal számolnak

Hatósági becslések szerint jelenleg mintegy 25 ezerre tehető a csehországi prostituáltak száma. A hatályos törvények nem tiltják a prostitúciót, de nem is szabályozzák.A tervek szerint jövőre már csak engedéllyel és kizárólag bordélyházakban folytatható a prostitúció.

"A jelenlegi helyzet alapján azzal számolunk, hogy mintegy tízezer személy váltana ki munkaengedélyt, amely évente ezer koronába kerülne. Országszerte mintegy 800 nyilvánosház jöhetne létre" - nyilatkozta nemrégiben a Hospodárské Noviny című lapnak Michal Mazel, a belügyi tárca biztonságpolitikai osztályának igazgatója. Az elképzelések szerint egy-egy nyilvánosház évente mintegy 200 ezer koronát fizetne a működési engedélyért a községeknek vagy a városoknak.

Jelentős bevételeket remélnek

Tilos lenne a szexuális szolgáltatások nyújtása az iskolák, hivatalok, kulturális intézmények közelében, repülőtereken, autópályák mellett, s olyan lakásokban, ahol kiskorú gyerekek is élnek.

Számítások szerint a prostitúcióból a helyi önkormányzatok országosan legalább 200 millió koronás bevételhez jutnának. Az állam bevétele az adókból szintén jelentős lenne. A jövőben csak az Európai Unió tagországainak állampolgárai kaphatnának működési engedélyt a csehországi prostitúcióra. Jelenleg több ezer kelet-európai prostituált dolgozik Csehországban illegálisan.