Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Aggályos a mikrocsipes útlevél

2004.10.11. 07:43
A tervek szerint az EU huszonöt tagállamában - így Magyarországon is - 2007-től mikrocsippel ellátott útleveleket bocsátanának ki. Ezek az egyénre jellemző biológiai adatokat tartalmaznák. Az adatvédelmi biztos szerint azonban az okmány bevezetése aggályos. Az útlevél-vita Európa és az Egyesült Államok kapcsolatának egyik meghatározó eleme lehet a következő időszakban.
Az adatvédelmi biztos elhamarkodottnak tartja a biometrikus azonosítókat tartalmazó mikrocsipes útlevelek kibocsátásáról szóló terveket - írja a Népszabadság. Péterfalvi Attila szerint az új dokumentum bevezetéséhez legalább egy kötelező uniós jogszabályra vagy hazai törvénymódosításra lenne szükség.

Mire, minek?

A biztos szerint ebben az ügyben még az EU-ban is csak kérdőjelek vannak, miközben a magyar illetékesek már a dokumentumok előállításának költségeiről értekeznek. Még az sem tisztázott, hogy egyáltalán milyen céllal készülnének el a biometrikus azonosítókkal ellátott új útlevelek. Kérdés az is, egyáltalán alkotmányos-e az új eljárás.

A helyzetet csak bonyolítja, hogy a terrorizmus elleni harc jegyében az Egyesült Államok jövő év októberétől megköveteli a biometrikus adatokkal is ellátott útleveket. Szakértők szerint az útlevél-vita Európa és az Egyesült Államok kapcsolatának egyik meghatározó eleme lehet a következő időszakban. Alakulása nagymértékben befolyásolhatja nem csak a turizmust, hanem az EU és az USA politikai viszonyrendszerét is.

Az európai adatvédők ellenzik, hogy - az új EU-útlevél kapcsán - 450 millió emberre vonatkozó adatbázis épüljön ki. Szerintük a tagállamoknak garantálniuk kellene az adatok biztonságát, valamint olyan rendeletet sürgetnek, amely meghatározná, kinek és milyen célból lehet hozzáférése a tároló rendszerhez.

Az Egyesült Királyságban már készülnek a bevezetésre

Ugyanakkor Angliában a biztonsági szakemberek már megkezdték a fenyegetettségi és sebezhetőségi vizsgálatokat az Egyesült Királyság Nemzeti Személyazonossági Nyilvántartó (National Identity Register) rendszerén azzal a céllal, hogy az éles működésnél már esély se legyen a rendszer feltörésére, valamint védett legyen az illetéktelenek behatolásával szemben.