Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Késnek a biometriai útlevelek

2004.08.13. 10:45
Az USA 2004. októberével kvázi határidőt szabott a világ többi országának a biometriai azonosítókat tartalmazó útlevelek bevezetésére. Mivel sehol nem bocsátottak ki ilyen útiokmányokat, a határidőt most egy évvel későbbre tették.
George W. Bush amerikai elnök egy évvel meghosszabbította a biometriai azonosítókat tartalmazó útlevelek bevezetésének dátumát. Az amerikai nemzetbiztonsági tárca egyik rendelkezése viszont előrevetíti, hogy 2004. szeptember 30. után rögzítik valamennyi beutazó ujjlenyomatait és fényképét, értesült a Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Mint ismeretes, az USA hatóságai a repülőtereken az év eleje óta ujjlenyomatot vesznek minden vízummal érkező külfölditől. Az amerikai kongresszus által elfogadott jogszabály eredetileg 2004. október 26-át szabta a külföldi biometriai útlevelek bevezetésének határidejeként. Ez viszont igénylések áradatát zúdította volna az USA külképviseleteire, vetette fel az amerikai külügyminisztérium.

A határidő közelg

Mivel a világ egyetlen országának sem sikerült betartania a kitűzött határidőt, ennek egy évvel való kitolását az amerikai kormány maga kezdeményezte. Viszont október 26-tól géppel olvasható útlevélre van szükség a vízumra különben nem kötelezett országok polgárainál is. Ellenkező esetben vízumot kell váltaniuk.

Ezen kívül az USA-ba látogatóktól biológiai azonosítóit felveszik a hagyományos útiokmányba is, közölte az amerikai külügyminisztérium. A biometriai azonosítók közé tartoznak az ujjlenyomatok, az arc geometriája és a szem szivárványhártyájának (írisz) mintázata.

Gondban a 'biztonságos' országok

Az elnöki halasztó döntés érinti a 2004 előtti 15 EU tagállamot, Svájcot, Andorrát, Ausztráliát, Bruneit, Japánt, Monakót, Norvégiát, Lichtensteint, Új-Zélandot, San Marinót Szingapúrt és Szlovéniát.

Ezek az országok tagjai az amerikai "Visa Waiver" programnak, amelynek keretében legfeljebb 90 napos tartózkodáshoz rendszerint nem volt szükség vízumra. Svájc most azt tervezi, hogy az új útiokmányokat szükség esetén biometriai adatokat tartalmazó chippel egészítse ki.

Jövőre az EU is ujjlenyomatot kér

Június elején Otto Schily német belügyminiszter európai kollégái gyors döntését sürgette az útlevelek chippel felszerelésével kapcsolatban. A chipek legalább két biometriai adatot tartalmazhatnának.

A 2005-től kibocsátandó brit útlevelek olyan digitális fotókat tartalmaznak majd, amelyekből kiolvashatóak az egyén arcára jellemző jellegzetességek. Később a chipre az ujjlenyomatok és az írisz-leolvasás adatai is felkerülnek.

Az írisz-ellenőrzés és az ujjlenyomat támogatói közé tartozik Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannnia és Németország. 2005-től az EU beutazóvízumához megkövetelik az ujjlenyomatot.

Frankfurt írisszel gyorsabb lehet

A frankfurti repülőtéren ezen a nyáron két tesztsorozat is zajlik automatikus biometriai felismerőrendszerekkel kapcsolatban. Egyrész a repülőtér 2000 fős személyzetének biztonsági területre bejutását arcforma, íriszkép és ujjlenyomatok alapján ellenőrzik.

A második kísérletsorozat során az utasok regisztráltathatják magukat a határőrségnél, és így a határ átlépése számítógépes íriszellenőrzést alkalmazva a hagyományos eljáráshoz képest gyorsabb lehet a számukra.