Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Megerősített biztonsági intézkedések Európában

2001.10.08. 12:23
A belga kormány megerősítette a NATO két belgiumi központjának biztonsági őrizetét valamint az amerikai és brit érdekeltségek védelmét. Szintén megerősítette az amerikai érdekeltségű épületeket Pozsony és Bécs, Prága pedig TU 154-es katonai teherszállítóját ajánlotta fel az amerikai válaszcsapásokhoz.
A belga kormány megerősítette a NATO két belgiumi központjának biztonsági őrizetét valamint az amerikai és brit érdekeltségek védelmét. Alig néhány órával az afganisztáni célpontok bombázásának megindítása előtt több civil szervezet felhívására háromezer tüntető békemenetben vonult végig Brüsszel belvárosán. A menetben ott haladtak a balközép kormányban részt vevő környezetvédő párt tagjai is. A tüntetők transzparenseiken azt hangsúlyozták, hogy nem akarnak háborút, különösen azt nem, hogy Belgium részt vegyen benne. Egyes csoportok bojkottot követeltek az Egyesült Államok ellen.

Csehország vegyvédelmi alakulatot és speciális egységeket ajánl fel a NATO-nak

Csehország készen áll arra, hogy egy TU-154 típusú katonai teherszállító repülőgépet bocsásson az Egyesült Államok rendelkezésére a nemzetközi terrorizmus elleni akció szükségleteire - jelentette be hétfőn Prágában Stanislav Gross belügyminiszter. Leszögezte, hogy a gép úgy személyek, mint katonai gépek és felszerelések, illetve bármiféle áru szállítására alkalmas. A cseh védelmi miniszter szerint Prága továbbra is fenntartja ajánlatát, hogy szükség esetén egy vegyvédelmi századot, tábori kórházat és egy speciális ejtőernyős egységet bocsát a NATO, illetve az Egyesült Államok rendelkezésére. Gross megerősítette, hogy Csehországban továbbra is érvényben marad az összes biztonsági intézkedés. Esetleges újakról a helyzet alakulásától függően dönt majd az országos válságstáb.

Ausztria humanitárius katasztrófára figyelmeztet

Az Afganisztán elleni amerikai ellencsapás megkezdése nyomán Wolfgang Schüssel kancellár közleményben tudatta, hogy az osztrák kormány támogatja az Egyesült Államok afganisztáni katonai akcióját, és szolidáris azzal, de egyben szolidaritást vállal a helyi polgári lakossággal, s a nemzetközi közösség feladatának tartja a humanitárius katasztrófa elhárítását.

Hétfőre Ausztriában összehívták a kormány válságstábját, s egy korábban kidolgozott intézkedési terv értelmében megerősítették az amerikai, brit és izraeli, valamint az ausztriai zsidó intézmények és ezek munkatársainak lakhelyei körüli biztonsági intézkedéseket.

Amerikai gépek használják Ausztria légterét

A védelmi minisztérium közölte, hogy eddig az ellencsapással közvetlen összefüggésben az Egyesült Államok mindössze két repülőgép számára kért átrepülési engedélyt, mindkettő egészségügyi evakuációs célokat szolgált, s több kérelem egyelőre nem érkezett, s a polgári légi forgalomra az afganisztáni támadás megindítása egyelőre nincs kihatással.

Pozsony: megerősített védelem a követségeknél

- Az Afganisztánra mért csapások után Pozsonyban hétfőn megerősítették az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia nagykövetségeinek védelmét. Az Egyesült Államok elleni szeptember 11-i terrortámadásokat követően foganatosított biztonsági intézkedéseket a vasárnap elkezdődött ellencsapás után egyelőre nem szigorítják meg, de az illetékes válságstáb szükség esetén egy órán belül meghozhatja a megfelelő intézkedéseket - közölte a szlovák belügyi szóvivő.

A belügyi szervek biztonsági intézkedéseihez így egyelőre nem vették igénybe a hadsereg segítségét, melynek harckészültsége a békeállapotban szokásosnak felel meg, egyedül a riadókészültségi rendszert szigorították. Az ország stratégiai objektumait a légvédelem a helyzetnek megfelelő szinten biztosítja - közölte a sajtóval Jozef Stank szlovák védelmi miniszter.