Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EU-közvélemény támogatja bővítést

2002.11.04. 09:10
Az EU állampolgárai igen nagy jelentőséget tulajdonítanak az unió bővítésének, s ennek globálisan pozitív következményeivel is teljesen tisztában vannak. A jelölt országokban végzett legfrissebb Eurobarometer-felmérés szerint az EU-tagság általános támogatottsági aránya 60 százalékra emelkedett.
Az Eurobarometer közvélemény-kutatása a 15 EU-tagországban készült, szeptember 11. és 21. között. Ennek során több mint 15 ezer, 15 évesnél idősebb EU-állampolgárt kérdeztek meg a bővítéssel kapcsolatos ismereteikről, magatartásukról, a bővítés fontosságáról és következményeiről. Ez a felmérés az első a DG Enlargement megbízásából készült négyes sorozatból, amely a közvéleménynek az EU bővítésével kapcsolatos alakulását vizsgálja.

Három csatlakozót ismernek csak

Átlagban jó a bővítéssel kapcsolatos tájékozottság - négyből három EU-állampolgár hallott a bővítésről -, bár az informáltság szintje jelentős eltérést mutat - az ausztriai, dániai és finnországi 90 százaléktól az egyesült királyságbeli 51 százalékig. Ezzel szemben a csatlakozásra váró országokkal kapcsolatos tájékozottság igen korlátozott, s az ismeretek főként Lengyelországra, Törökországra és Csehországra vonatkoznak.

A megkérdezettek 68 százaléka részben vagy teljesen támogatja a bővítést és egyetért vele, bár a támogatottság aránya tagországonként jelentős eltéréseket mutat. A bővítés fontossága kapcsán a megkérdezettek 69 százaléka azt felelte, hogy az unió bővítése fontos vagy nagyon fontos hazájuk számára.

Mibe fog kerülni?

Az EU-ban világosan értik a bővítéssel járó pozitív globális hatást, ugyanakkor gyakori motívumként jelentkezik a negatív következményekkel kapcsolatos aggodalom. Négyből három megkérdezett úgy véli, a bővítés miatt sokkal nehezebbé válik a döntéshozatal, míg a mintába kerültek 63 százaléka attól tart: a bővítés igen költséges lesz országuk számára.

Általános a megítélés a bővítés gyakorlati hasznát illetően (új piacok megnyílása, kulturális sokszínűség stb.), ugyanakkor aggodalom fogalmazódik meg a belső biztonsággal kapcsolatban: a megkérdezettek 60 százaléka úgy gondolja, hogy a kibővített unióban sokkal nehézkesebb lesz a bűnözés és a kábítószer-csempészet korlátozása.

Főleg délen félnek a bevándorlástól

Az EU-ban attól is tartanak, hogy robbanásszerűen megnő a népvándorlás az új tagországok irányából a régi tagországok felé: Spanyolországban a megkérdezettek 82 százaléka aggódik emiatt, míg Portugáliában 77, Luxemburgban 76 és Görögországban 72 százalék a migráció kapcsán aggodalmaskodók aránya. Összességében azonban az EU lakossága látszólag optimizmussal tekint a bővítés elé.