Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Az EU-közvélemény támogatja bővítést

2002.11.04. 09:10
Az EU állampolgárai igen nagy jelentőséget tulajdonítanak az unió bővítésének, s ennek globálisan pozitív következményeivel is teljesen tisztában vannak. A jelölt országokban végzett legfrissebb Eurobarometer-felmérés szerint az EU-tagság általános támogatottsági aránya 60 százalékra emelkedett.
Az Eurobarometer közvélemény-kutatása a 15 EU-tagországban készült, szeptember 11. és 21. között. Ennek során több mint 15 ezer, 15 évesnél idősebb EU-állampolgárt kérdeztek meg a bővítéssel kapcsolatos ismereteikről, magatartásukról, a bővítés fontosságáról és következményeiről. Ez a felmérés az első a DG Enlargement megbízásából készült négyes sorozatból, amely a közvéleménynek az EU bővítésével kapcsolatos alakulását vizsgálja.

Három csatlakozót ismernek csak

Átlagban jó a bővítéssel kapcsolatos tájékozottság - négyből három EU-állampolgár hallott a bővítésről -, bár az informáltság szintje jelentős eltérést mutat - az ausztriai, dániai és finnországi 90 százaléktól az egyesült királyságbeli 51 százalékig. Ezzel szemben a csatlakozásra váró országokkal kapcsolatos tájékozottság igen korlátozott, s az ismeretek főként Lengyelországra, Törökországra és Csehországra vonatkoznak.

A megkérdezettek 68 százaléka részben vagy teljesen támogatja a bővítést és egyetért vele, bár a támogatottság aránya tagországonként jelentős eltéréseket mutat. A bővítés fontossága kapcsán a megkérdezettek 69 százaléka azt felelte, hogy az unió bővítése fontos vagy nagyon fontos hazájuk számára.

Mibe fog kerülni?

Az EU-ban világosan értik a bővítéssel járó pozitív globális hatást, ugyanakkor gyakori motívumként jelentkezik a negatív következményekkel kapcsolatos aggodalom. Négyből három megkérdezett úgy véli, a bővítés miatt sokkal nehezebbé válik a döntéshozatal, míg a mintába kerültek 63 százaléka attól tart: a bővítés igen költséges lesz országuk számára.

Általános a megítélés a bővítés gyakorlati hasznát illetően (új piacok megnyílása, kulturális sokszínűség stb.), ugyanakkor aggodalom fogalmazódik meg a belső biztonsággal kapcsolatban: a megkérdezettek 60 százaléka úgy gondolja, hogy a kibővített unióban sokkal nehézkesebb lesz a bűnözés és a kábítószer-csempészet korlátozása.

Főleg délen félnek a bevándorlástól

Az EU-ban attól is tartanak, hogy robbanásszerűen megnő a népvándorlás az új tagországok irányából a régi tagországok felé: Spanyolországban a megkérdezettek 82 százaléka aggódik emiatt, míg Portugáliában 77, Luxemburgban 76 és Görögországban 72 százalék a migráció kapcsán aggodalmaskodók aránya. Összességében azonban az EU lakossága látszólag optimizmussal tekint a bővítés elé.  • Vennék
  • Hírek