Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az EU polgárai nem tudják, mi folyik az unióban

2003.06.19. 09:42
Miután Brüsszelben már jóval több mint egy éve idegtépő vita folyik az Európai Unió jövőjéről, az EU állampolgárainak halvány fogalmuk sincs erről az egész folyamatról, derül ki az Eurobarometer legutóbbi felméréséből.
A közvélemény-kutatás adatait márciusban és áprilisban gyűjtötték, amikor a sajtó terjedelmes írásokban számolt be az EU közös külpolitikájának időszerűségét és szükségességét firtató vitákról. Ebben az időszakban a megkérdezettek 57 százaléka még csak nem is tudott arról, hogy a konvent az Európai Unió reformját készíti elő. A minta 74 százalékának nem volt tudomása arról, hogy az Európa jövőjéről tanácskozó konvent munkája még az idén véget ér, s 53 százalék nem tudott arról, hogy a tanácskozásban saját országának képviselői is részt vesznek.

Kell az Európai Alkotmány

A tájékozatlanság dacára az állampolgárok általában támogatják egy Európai Alkotmány ötletét: a 15 tagország lakosságának 63 százaléka így vélekedik. A legnagyobb elkötelezettséget az olaszok (77 százalék) és a görögök (75 százalék) mutatták, míg az alkotmány támogatottsága jóval alacsonyabb Finnországban (44 százalék) és Dániában (43 százalék). Tíz állampolgárból hét azt szeretné, hogy az EU minden tagországának legyen egy biztosa az Európai Bizottságban, s a megkérdezettek egyharmada úgy vélekedik, hogy a bizottság elnökét közvetlenül az állampolgároknak kellene megválasztaniuk.

Függetlenedni az USA-tól

Mintegy 77 százalék az Amerikai Egyesült Államokétól független külpolitikát szeretne, s 83 százalék úgy véli, válsághelyzetben a tagországoknak közös álláspontot kellene támogatniuk. Országonként óriási eltérések mutatkoztak a kérdőív egyes pontjait illetően. A közös védelmi és biztonságpolitika kialakítását Belgiumban a megkérdezettek 80 százaléka támogatta, míg a briteknek csupán 47 százaléka. A közös külpolitikát Luxemburg lakosságának 84 százaléka tartja szükségesnek, míg Nagy Britanniában a megkérdezetteknek mindössze 37 százaléka.

Csökkent a bővítés támogatottsága

A felmérés szerint Európa-szerte csökkent az unió 2004 májusban esedékes bővítésének támogatottsága, összességében hat százalékponttal, 46 százalékra. Belgiumban 15 százalékponttal, Franciaországban és Hollandiában 10 százalékponttal mérséklődött a tíz új tag felvételének népszerűsége. Az EU mind a 15 tagországát átfogó Eurobarometer-felmérés március 18. és április 30. között készült, 16.140 személy megkérdezésével.