Szakács, sebész vagy cipész

2013.12.08. 08:32
A Transformersekre még várni kell pár évet, de az EUrologus megmutatja, hogy most milyen robotok épülnek az EU pénzéből.

A múlt héten szép csendben lezajlott az Európai Unió egyik legérdekesebb rendezvénysorozata. 21 ország 90 szervezete csaknem 200 rendezvényen mutatta be, hogy hol áll az európai robottechnika. Európa egyébként az Európai Bizottság, és ipari szereplők értékelése szerint is világelső az ipari robottechnikai fejlesztésekben. A rendezvénysorozatot az Európai Unió szponzorálja, a cél a kontinens kutató-fejlesztői teljesítményének összehangolása. Az Európai Unió az elmúlt években több mint száz fejlesztőcsapatot támogatott több tízmillió euróval. Összeszedtünk néhány példát.

A palacsintasütő

A palacsintasütő robot fejlesztése első hallásra nem igazán különbözik a kenyérsütőgép koncepciójától. Az egyik oldalon bemegy a liszt, a tojás, a víz meg az olaj, a másik oldalon kijön a palacsinta. Robohow projekt masinája viszont magától tanul palacsintát sütni. Felmegy az internetre, megkeresi a receptet, megtanulja a folyamatot, és megismeri az ahhoz használt eszközök leírását. Majd megfigyeli azt, hogyan sütnek palacsintát az emberek, és a végén már maga is elboldogul a feladattal. A projekt lényege persze nem a palacsintasütés, hanem az, hogy a gép magától, vagy minimális külső segítséggel megtanuljon egy komplex folyamatot, és ezzel egy nap az emberek segítségére legyen.

Fotó: Michael Memminger / ROBOHOW
Fotó: Michael Memminger / ROBOHOW
Fotó: Michael Memminger / ROBOHOW

Autonóm tolószék

A RADHAR projekt célja, hogy önálló tájékozódásra és mozgásra képes tolószékeket fejlesszen. A feladat igen összetett, hiszen a kerekesszéket hajtó motornak precízen és óvatosan kell manővereznie, a különböző érzékelőnek pedig nem elég látniuk a környezetet, de a begyűjtött információt a másodperc tört része alatt fel is kell dolgozniuk. Ráadásul a vezérlés úgy van kitalálva, hogy folyamatosan tanuljon a hibákból és a visszajelzésekből, alkalmazkodjon a környezet változásaihoz, és a használó igényeihez.

A sebész

A Stiff-Flop projekt által fejlesztett robotkart az élővilág, konkrétabban az elefántok ormánya, és a polipok karjai ihlették. A rendkívül finom mozgásra képes, precíziós műtéteknél használható robotkar különlegessége, hogy működés közben képes megváltoztatni az emberi testtel érintkező felületét és keménységét. Ha puha, sérülékeny szövetekkel találkozik, akkor maga is felpuhul, nehogy kárt okozzon. A robotkar képes a tanulásra, tehát a korábban elvégzett műtétek tapasztalatit elraktározza, így egyre jobb sebésszé válik. A robotkar jelenleg a londoni Természettudományi Múzeumban tekinthető meg egy csomó másik, a természet által inspirált géppel együtt. Ide érdemes kattintani a részletekért.

A Jessiko nevű robothal a londoni Természettudományi Múzeumban úszkálFotó: Robotswim
A Jessiko nevű robothal a londoni Természettudományi Múzeumban úszkálFotó: Robotswim
Fotó: Robotswim

A cipész

Az ipari folyamatok automatizálásában már évtizedek óta használnak robotokat. Vannak viszont olyan iparágak, ahol eddig nem lehetett alkalmazni őket, mivel a feladatok túl összetettek, bonyolultak, vagy egyediek voltak. A ROBOFOOT projekt a cipőgyártásra fejlesztene robotokat, amelyek precízen és tisztán dolgoznának, így akár igazi luxus-lábbelik előállítására is képesek lennének. A tervtől az EU azt reméli, hogy ha a cipőipari munkahelyeket nem is, a gyártás egy részét legalább sikerül visszahozni az ázsiai országokból.

A biztonsági őr

A STRAND projekt célja, hogy önálló mozgásra és egyszerű feladatok elvégzésére képes gépeket fejlesszen. Ilyen feladat például egy megadott terület őrzése, az oda belépő emberek azonosítása, vagy a területen való folyamatos járőrözés. De a robot más feladatok elvégzésére is képes lehet. A fejlesztők például idősotthonokban használnák, ahol a folyamatosan mozgó robot fáradhatatlanul ellenőrizhetné a bentlakók állapotát, és riaszthatná az ápolókat, ha valaki sürgős segítségre szorul.

A magyar MOGI fejlesztéseFotó: MTA
A magyar MOGI fejlesztéseFotó: MTA
Fotó: MTA

Mikrobi nyomában

Az európai rendezvénysorozatban magyar részről az MTA SZTAKI CIM Kutatólaboratóriuma az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnika Központja (BARK) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszéke (MOGI) vett részt. A fő attrakció egy „etológiai alapon működő mesterséges intelligencia eszközökkel tervezett, intelligens viselkedésű mobil robot volt.”.

A Google önáló robotikai részleget épít

A Google a New York Times információi szerint világszerte sorozatban vásárolja fel a robotok fejlesztésével és a robotok vezérlésére szolgáló mesterséges intelligencia-szoftverekkel foglalkozó startupokat. A Google állítólag egy jelentős robottechnikai ágazatot szeretne létrehozni néhány éven belül. A cég egyébként nem teljesen újonc ezen a területen, hiszen az önmagát vezető Google Car már évek óta fejlesztés alatt áll, olyannyira, hogy az utóbbi időben már San Francisco utcáin is össze lehet vele futni.