Elöntik Budapestet a rendőrök

2014.02.20. 13:39 Módosítva: 2014.02.20. 13:39

Egy másik szavazással pedig felhatalmazást kapott az Európai Parlament, hogy a tagállamokból álló tanáccsal a budapesti székhelyet támogatva kitárgyalja az ügyet. Nem lesz nehéz, mert a tanács korábban már támogatta, hogy az ügynökség Budapestre kerüljön. A végső szavazás áprilisban lehet az EP plenáris ülésén.

Hosszú huzavona zárult le a csütörtöki szavazással. Miután Nagy-Britannia, amely jelenleg ad helyet a CEPOL-nak, váratlanul közölte, hogy nem kér a rendőrakadémiából, új helyet kellett keresni. Budapest is pályázott, de sok hívet szerzett az a költséghatékony álláspont, hogy a CEPOL kerüljön Hágába, az Europol mellé. Végül a tanácsot sikerült meggyőzni, ám a parlamentben többen méltatlankodtak.

Rui Tavares képviselő, a magyar jogállamiságról szóló EP-határozat szerzője levélben hívta fel kollégái figyelmét, hogy talán nem kéne egy rendőrakadémiát olyan államba vinni, amelynek jogállamiságával kapcsolatban kétségek merültek fel. Innen kapott politikai gellert az ügy, noha a szakbizottság szocialista tagja, Göncz Kinga is végig támogatta, hogy a rendőrakadémia Budapesten találjon otthonra.

Most is nyújtott be módosítót a liberális frakció, amelyben arra hivatkoznak, hogy a Tavares-jelentésben foglalt ajánlásokra a magyar korány nem válaszolt, ezért helytelen lenne Budapestre vinni a székhelyet. Ezt azonban leszavazták a képviselők. Gál Kinga fideszes EP-képviselő a szavazás után úgy értékelte a helyzetet, hogy a kritkákat senki nem kötötte össze a CEPOL-üggyel, ez a kérdés elült. Göncz Kinga szerint viszont nem szabad úgy értékelni a szavazást, mint a magyar kormány teljesítményének elismerését demokrácia terén.

A budapesti székhely egyelőre átmeneti lesz, 2019-ben felülvizsgálják a kérdést. Ez azonban még változhat a tanáccsal folytatott tárgyalások során, s még a plenáris előtti szavazáskor is nyújthatnak be módosító javaslatot a képviselők.