Kit akar a Fidesz a Bizottság élére?

2014.03.05. 16:16

Nem reklámozta túl a Fidesz, kit tart a legmegfelelőbb embernek arra, hogy idén októbertől öt éven át vezesse az Európai Bizottságot, tehát az EU kormányát. A legfontosabb uniós pozícióra állított jelöltről a legnagyobb európai pártszövetség, a Fideszt is sorai közt tudó Európai Néppárt most vasárnap fog dönteni. Három induló van: Jean-Claude Juncker, korábbi luxemburgi miniszterelnök, akit állítólag Angela Merkel német kancellár is támogat, Valdis Dombrovskis, korábbi lett pénzügyminiszter és miniszterelnök, aki négy év alatt elvitte a letteket az IMF-segélytől az eurócsatlakozásig, illetve Michel Barnier, francia belső piaci biztos.

Barnier jelölését saját pártja, az UMP, illetve a Fidesz támogatja. Az EUrologus némiképp értetlenül állt a Fidesz választása előtt, hiszen a logika azt diktálta volna például, hogy az új tagállamból érkező jelöltet támogassák. Esetleg Junckert, akinek a legnagyobb esélye van arra, hogy vasárnap hivatalos néppárti jelölt váljon belőle. Na de Barnier?

Megkérdeztük ezért a Fidesz sajtóosztályát, hogy miért döntöttek a francia jelölt mellett, ahonnan azt a lakonikus választ kaptuk, hogy „Michel Barniert már régóta jól ismerjük, bízunk benne, és minden szempontból alkalmas jelöltnek tartjuk az Európai Bizottság elnöki posztjára”. Más forrásból az EUrologus azt halllja, hogy a Fidesz állítólag az Európai Néppárt-frakció szintén francia UMP-s vezetőjének Joseph Daul kérésének tett eleget Barnier támogatásával. Daul néhány napja Budapestet is érintette újraválasztási kampánykörútján, amikor is találkozott Orbán Viktorral, akitől kérte Barnier támogatását. Úgy tudjuk, Orbán azért tett eleget a kérésnek, mert Daul az Orbán-kormányt ért uniós jogviták és EP-s politikai csatározások alatt kiállt a magyar kormány mellett. Egy másik magyarázat szerint Barnier támogatásával a Fidesz nyugat-európai kapcsolatait igyekeznek erősíteni.

De kicsoda Michel Barnier?

A magyar közvélemény 99,9 százaléka valószínűleg most találkozik először a francia belső piaci biztos nevével, pedig Barnier igazi régi motorosnak számít uniós körökben. A 63 éves francia politikus a Nicolas Sarkozy nevével fémjelezett UMP tagja, jelenleg az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa. Korábban volt mezőgazdasági és halászati miniszter, európai ügyekért felelős miniszter, külügyminiszter, és környezetvédelmi miniszter különböző francia kormányokban. Huszonhét éves kora óta választott tisztviselő, a francia Nemzetgyűlés képviselője, és a 92-es albertville-i téli olimpia szervezőbizottságának tagja. Bizottsági forrásaink szerint Barnier számos kérdésben kifejezetten baloldali álláspontot képviselt, és a gazdasági témák tárgyalásakor rendszeresen felszólalt a biztosok ülésén a szociális szempontok védelmében. Végső és megsemmisítő erejű érvként azt lehet felhozni mellette, hogy Frank Drebin óta senki nem tudott felmutatni olyan jól ápolt ősz hajkoronát, mint ő.

Ja és kit akar az MSZP?

A magyar szocialisták európai pártcsaládja már eldöntötte, hogy a német Martin Schulzot jelöli a bizottsági elnöki posztra, így az MSZP is őt támogatja. Schulz sikeres jelöléséhez azonban nem elég többséget szereznie a szociknak az EP-választáson, de a német politikusnak Angela Merkelt is meg kell győznie, hogy a német kormány őt jelölje biztosnak. Azt pedig még a legtapasztaltabb brüsszeli öreg motorosok is csak találgatják, hogy Schulz esetleges jelölése részét képezte-e a német nagykoalíciós megállapodásnak, vagy sem.