Szürke bajor az Európai Néppárt frakciója élén

2014.06.11. 09:18
Miközben a francia szélsőjobbos Marine Le Pen és a brit euroszkeptikus Nigel Farage azért küzd, hogy sikerüljön képviselőcsoportot alakítaniuk az Európai Parlamentben, az EP-választásokon győztes jobbközép Európai Néppárt már meg is választotta új frakcióvezetőjét. A régi recepthez fordultak: legyen nagyon konzervatív és nem túl karakteres.
Manfred Weber
Manfred Weber

Manfred Webert, a német, pontosabban bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát választotta meg az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja vezetőjének. Weber már eddig is a néppárt élcsapatában volt alelnökként, de kérdésessé vált megválasztása, tekintve, hogy a CSU-tól a májusi EP-választásokon rendesen elszipkázott szavazatokat az euroszkeptikus Alternativ für Deutschland nevű új párt. Végül a német kormánykoalícióban is részt vevő CSU hazai állapota nem jelentett túl nagy fennakadást, Webert 192-ből 190 igennel megválasztották.

Weber a francia Joseph Dault váltja a néppárt frakciójának élén, aki viszont továbbra is elnökként vezeti a páneurópai pártot. Az 1972-ben született Weber eredetileg mérnöki végzettséget szerzett, és 2004-ben választották meg először az EP-be. Leginkább szürkeségéről és konzervativizmusáról nevezetes. Most kulcspozícióba került, hiszen frakcióvezetőként pártja vezérszónoka lesz az EP-ben, és ő vesz részt a házbizottságként működő elnökök konferenciáján, ahol az EP életének legfontosabb döntései születnek. Nem mellesleg, Weber tárgyal a héten Herman Van Rompuyjal, az Európai Tanács állandó elnökével, akik a tagállamok megbízásából próbálja megtalálni az Európai Bizottság új elnökét.

Hogy mit jelent ez Magyarországnak?

Manfred Weber várhatóan a megbízható iparos munkáját végzi majd az EP-frakció élén. Annak idején a Tavares-jelentésról szóló szavazáskor azt mondta: Orbán Viktor részvétele a vitán azt mutatja, hogy a magyar kormányfő tiszteli az Európai Parlamentet. Kitért rá, hogy a jelentés azon részével egyet tudnak érteni, mely egy olyan új mechanizmust javasol, amely a tagállamok jogállami gyakorlatát vizsgálná, viszont azt is hozzátette, hogy az egy tagállam magányügye, hogy mit gondol a család fogalmáról, vagy hogyan fejezi ki a kereszténység iránti elkötelezettségét.

Ezekben a kérdésekben Magyarország dönt, és nem a baloldalnak kéne diktálnia

– mondta Weber tavaly Strasbourgban a Népszabadság akkori beszámolója szerint. Azoknak, akik abban reménykednek, hogy a néppárt valaha is kipenderíti a Fideszt a pártcsaládtól, csalódniuk kell. A Fidesz és Orbán Viktor valószínűleg fontos szövetségeseket szerez a CSU-ban, amikor – ahogy ezt tette tavaly Strasbourgban és idén Berlinben – beszédeiben kiemeli a család és a kereszténység fontosságát az európai értékrendszerben.

Mi sem bizonyítja jobban a Fidesz stabil helyét a néppártban, minthogy Szájer Józsefet újra a frakció alelnökévé választották. Szájer eddig is kulcsember volt a konzervatív frakcióban, még ha tavaly tavasszal Orbánnak egyszer a frakció előtt kellett felelnie a Fidesz politikájával kapcsolatos aggályokra. Szájernek és Orbán kiállásának sikerült elsimítani a hullámokat. Szájer József 2004 óta a néppárti frakció alelnöke, s most ötödszörre szavaztak neki bizalmat a néppárti képviselők. A fideszes politikus 2009 óta a frakció jogalkotási munkájáért felelt, angol kifejezéssel élve, ő a „whip”, aki egyben tartja a nyájat szavazásokkor.

Az Európai Néppárt 27 tagállamból tudhat képviselőket a soraiban, érdekesség, hogy ma már többségük közép-kelet-európai.