Navracsics jelölése az európai ifjúság képviselőit is aggasztja

2014.09.20. 12:51
Ezúttal az Európai Ifjúsági Fórum elnöke kritizálta a magyar biztosjelöltet.

„Mélységesen aggasztó”, hogy az Európai Bizottságban Navracsics Tibor lehet az uniós polgárságért is felelős biztos, írta az Európai Ifjúsági Fórum elnöke. Peter Matjašič szeptember 18-án az  Euractiv.com oldalon  megjelent cikkében felemlegeti a magyar civil szervezetek elleni akciókat, és kijelenti: a magyar kormány nem tartja tiszteletben a médiaszabadságot, a civilek emberi jogait és szólásszabadságát.

Legalább foglalkoznak az oktatással

Ettől függetlenül Peter Matjašič jó ötletnek tartja, hogy az uniós polgársági ügyeket az ifjúságügyi és oktatási biztos posztjához csapták. Annak is örül, hogy utóbbi terület egyáltalán jelen van, mert egy korábban kiszivárgott tervezetben még csak nem is szerepelt. Attól viszont nincs elragadtatva, hogy nem rendelték az Európai Bizottság valamelyik alelnökéhez az ifjúságügyet. Az új rendszerben ezek az alelnökök felügyelik a nagyobb témákat és az azokhoz tartozó biztosokat, de a feladataikat tartalmazó levelekben Jean-Claude Juncker új bizottsági elnök meg sem említi az oktatást.

Az ifjúságügy nem kis dolog

Korábban Európa egyik legnagyobb diákszervezete, az Európai Hallgatók Egyesülete (AEGEE) is reagált a jelölésre. Ők nem kifogásolták Navracsics Tibort, és hangsúlyozták, hogy az Európai Bizottságban „személyeknek, és nem országoknak” adnak portfóliókat. Mintegy válaszul azoknak, akik szerint az egyik legsúlytalanabb tárcát kapta a magyar jelölt, az AEGEE leszögezi, hogy „az oktatás és az ifjúságügy nem kis dolog”, és Peter Matjašičhoz hasonlóan üdvözölték, hogy ezekkel együtt kezelik az állampolgársági ügyeket.

Kik ők?

Az Európai Ifjúsági Fórum nagyjából száz tagszervezetet fog össze, köztük nemzeti ifjúsági tanácsokat és a témával foglalkozó nemzetközi civil szervezeteket. A honlapjuk szerint ezek között egy sincs kifejezetten Magyarországról, de tag több európai pártcsalád ifjúsági szervezete, így az Európai Néppárté is, amelyhez a Fidesz tartozik. Az AEGEE-be diákok és fiatalok jelentkezhetnek különböző karokról és tudományterületekről. A szervezet negyven országban, köztük hazánkban van jelen összesen körülbelül 13000 taggal.

Navracsicsnak kapaszkodnia kell a székébe

Mint azt korábban írtuk, Navracsics Tibor kinevezésével szemben alakulhat ki a legnagyobb ellenállás az Európai Parlamentben. A képviselők szeptember 29-től kezdik el a biztosjelöltek nyilvános meghallgatását. Egyenként nem szavaznak róluk, az egész biztosi gárdára viszont áldásukat kell adniuk. Véleményüknek tehát súlya van és ki tudnak pöckölni egyes jelölteket vagy elérhetik, hogy másik területet kapjanak.