Nem égette meg magát a szlovén biztosjelölt

2014.10.21. 14:26 Módosítva: 2014.10.21. 17:34
Ha a szlovén pót-biztosjelölt meghallgatásán múlik, úgy tűnik, időben megalakulhat az új Európai Bizottság.

Meghallgatta az Európai Parlament Violeta Bulcot, akit a gyengén teljesítő és elsöprő többséggel elutasított Alenka Bratušek helyére jelölt Szlovénia az új Európai Bizottságba. A kérdezz-felelek tétje az volt, időben felállhat-e az EU javaslattevő-végrehajtó testülete.

Jobban örültek volna az előző jelöltnek

A meghallgatás alaphangját a közlekedési bizottság elnöke, Michael Kramer adta meg. A zöld képviselő azzal kezdte az ülést, hogy megjegyezte, ők szerették volna megtartani a területre korábban jelölt és elfogadott Maroš Šefčovičot, aki a második körben Alenka Bratušek alelnöki helyét kapta meg. A bizottság levelet is írt emiatt Jean-Claude Junckernek, miután felröppent a hír, hogy esetleg Navracsics Tibor örökölheti meg a tárcát, de a kérést nem tartották tiszteletben.

Többek között a néppártiak első megszólalója, Wim van de Camp is ugyanezért füstölgött, az euroszkeptikusok között ülő Roberts Zīle szerint pedig a bizottság új neve „közlekedési és tűzoltási” lehetne, bár azt mindenki jelezte, az elégedetlenségük nem Violeta Bulcnak szól.

„Középpontban az emberek”

A szlovén jelölt bevezetőjében kiemelte, hogy a közlekedési infrastrukturális befektetések nagy lehetőséget jelentenek Európának, ami hozzájárulhat a gyengélkedő európai gazdaság növekedéséhez. Hangsúlyozta, hogy környezet- és versenybarát közlekedéspolitikát akar, amely társadalmi előnyökkel is jár, és amelynek „középpontjában az emberek állnak”. 

A korábban üzleti újításokkal foglalkozó biztosjelölt kiemelte, hogy számos lehetőséget lát az innovációra. Főként informatikai fejlesztéseket sorolt, de a megújuló energiaforrásokat sem felejtette el megemlíteni. Szerinte „technológiai lökésre” van szükség, amely a magán- és a kormányzati szektor együttműködésével valósul meg, mert a befektetések évtizedek óta csökkennek, elmaradásuknak pedig hosszú távú következményei lesznek. Ebben segíthet az a 300 milliárd eurós befektetési terv, amelyet Jean-Claude Junker ígért be. 

Csak pár napja volt felkészülni a biztosjelöltnek a meghallgatásra, így a válaszaiban gondosan kerülte a konkrétumokat. Volt rá példa, hogy két percen belül kétszer hangzott el az este egyik gyakran ismételt panelje, az

„erre nincs egyenes válaszom”. 

REFIT program

Az Európai Bizottság “célravezető és hatásos szabályozás programja” (Regulatory Fitness and Performance) feltérképezi azokat a jogalkotási és szakpolitikai területeket, amelyek túlzott terhekkel, összeegyeztethetetlenségekkel és hiányosságokkal üzemelnek, vagy szükségtelenül bonyolult intézkedéseket vonnak maguk után. Néhány szabályozás leegyszerűsítéséről már döntés is született: elektronikus ÁFA-számlázás, közbeszerzés, közúti szállítás, szabadalmak.

Bedobta a kevésbé felkészült vizsgázók egyik klasszikus trükkjét is, azaz többször arról beszélt, ami éppen eszébe jutott – kérdéstől függetlenül. Ez néha kissé furcsa eredményekkel járt: a szociális jogok tiszteletben tartását firtató kérdésnél például a REFIT-programnál kötött ki, amelynek célja éppen egyes feleslegesnek vélt szabályok eltörlése, de visszatért ehhez a negyedik vasúti jogszabálycsomag kapcsán is.

Jolly jokerként többször saját tapasztalatait húzta elő, különösen a repüléssel kapcsolatos kérdéseknél.

„Imádom a természetet”

Egy ponton akaratlanul is felhívta a figyelmet saját tapasztalatlanságára. Elsőre nem tudta angolul pontosan megnevezni, milyen beosztást is hagyott ott (pár hét után) a szlovén kormányban. Karima Delli zöldpárti képviselő Violeta Bulc bioszférával ápolt misztikus kapcsolatát is a felszínre csalta egy kérdésével. A szlovén jelölt válasza tetőpontján szenvedélyesen kijelentette, hogy imádja a természetet.

Bizonyos jelek arra mutatnak, hogy paranormális képességekkel is bír: meghallgatása közben is posztolt a Twitter-fiókjára.

Magyar jelenlét

Két magyar képviselő faggatta Violeta Bulcot: a Fidesz listájáról bejutó, vajdasági Deli Andor a Duna-stratégiáról és a belvízi útvonalakról kérdezett. A szocialista Ujhelyi István Bulc vasútról és a kerékpározásról alkotott elképzeléseire volt kíváncsi. Ujhelyi a parlamenti meghallgatásokat az X-Faktorhoz hasonlította: rámutatott, hogy olyan rövid idő alatt kell ítéletet mondaniuk a jelölt rátermettségéről, mint a tehetségkutató zsűritagjainak az énekesekről a válogatók alatt.

Valószínűleg átment

Mindettől függetlenül úgy tűnt, tisztában van az EU közlekedési politikájának alapjaival. Még az olyan, szorosan nem a témához tartozó kérdésekre is összefüggő választ adott, mint az ebola, az árvízvédelem vagy az orosz szankciók, és csak egy-két képviselő jegyezte meg nyíltan, hogy nem teljesen elégedett az addigi válaszaival. Csak az hozta igazán zavarba, amikor technikai problémái akadtak a fülhallgatójával, bár a meghallgatás végére már látszott, hogy fárad.

Violeta Bulc utólag bevallotta, attól félt, hogy „hiába tud tűzön járni, megégeti magát a meghallgatáson”. „Végül nem így lett” – értékelte saját teljesítményét. Véget sem ért a meghallgatás, és a Néppárt már kiadott egy közleményt, amely szerint elégedettek voltak a teljesítményével, és a hangulat alapján minden esély megvan rá, hogy továbbengedjék. Ha a Violeta Bulccal egyszerre fellépő Maroš Šefčovič is hozza a kötelezőt – ami nagyon valószínű –, az utolsó akadály is elhárul, hogy időben felálljon az új Bizottság. 

Szorít az idő

Korábban több jel is arra mutatott, hogy csúszni fog az eredeti menetrend. A két legnagyobb európai parlamenti képviselőcsoport egy szocialistát támogatott volna, de a liberálisokhoz húzó szlovén kormányfő dacolt a nagyok akaratával, és az alig egy hónapnyi politikai tapasztalattal bíró okleveles sámánt és tűzjárót jelölte.

Senkinek nem fűződik érdeke ahhoz, hogy megbuktassa Violeta Bulcot. Ha mégis így történne, az elhúzná a jelölési folyamatot, és a Parlament nem szavazhatna október 22-én az új Európai Bizottságról, ahogy eredetileg tervezték. Az EP Alenka Bratušek kilövésével már „hozta a kötelezőt”, és megmutatta, ki a főnök, sorozatban a harmadik Európai Bizottságból távolítva el egy első körös jelöltet. Jean-Claude Juncker, a Bizottság következő elnöke karcsúsította Violeta Bulc leendő portfólióját, az űrkutatás elvételével csak a közlekedést hagyva neki, ezzel tovább csökkentve a támadási felületet.

A hírek szerint a két jelölt sorsáról kedden döntenek. Szerdán délelőtt Jean-Claude Juncker beszédet mond, melyből valószínűleg az is kiderül majd, hogy mi lesz Navracsics Tibor végleges beosztása. Szerdán dél körül kerülhet sor a szavazásra, amikor az Európai Parlament plenáris ülése adhatja majd áldását az új biztosokra.