Orbán Viktor megszólalt a kitiltási botrányról

2014.10.24. 14:56 Módosítva: 2014.10.24. 15:09

A brüsszeli uniós csúcs után tartott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök válaszolt az Eurológus kérdéseire a kitiltási ügyről. Azt mondta, a kitiltottak magánszemélyek és állami alkalmazásban állók – a válaszából úgy tűnt, a kormányfő pontosan tudja, kiket tiltott ki az Egyesült Államok. De semmilyen eljárás nem indul nálunk az alapján, amit az amerikaiak állítanak.

Miniszterelnök úr, Lázár János a miniszterelnökségért felelős minisztere, akinek a külföldi hírszerzés is jelent. Elégedett a munkájával, ha nem tudja, kik szerepelnek a listán? Illetve ha tudja, nem akarja nyilvánosságra hozni?

Itt egy elvi kérdésről van szó, és nem arról, hogy a magyar titkosszolgálatok ne tudnák kideríteni, kiket tiltottak ki egy másik országból. Arról van szó, hogy aki állít, annak kell megneveznie az érintetteket. Én nem vehetem át egy másik ország feltételezéséért a felelősséget, különösen nem a jogi felelősséget. Minden megoldódna, méghozzá nagyon egyszerűen, ha az amerikaiak közölnék, hogy ezekről az emberekről van szó, és ezzel vádoljuk őket. Abban a pillanatban minden vizsgálat megindul. Én azt nem értem, hogy ez miért nem történik meg.

Mert a törvényeik nem engedik meg, és ezt mindenki tudja.

Nekünk is vannak törvényeink. Ha valaki állít, muszáj neki tenni bizonyítékokat. Én nem vehetem át a felelősséget, hogy egy másik állam állít valamit, és én erre alapozva eljárást indítok. Az lehetetlen, hogy Magyarországon mondjuk önt egy másik állam bárminemű bizonyíték nélkül megvádolja, és erre alapozva nálunk eljárás indul.

Nincs mit hozzátenni

Az interjú után külön rákérdeztünk arra, hogy is kell érteni akkor a miniszterelnök szavait, illetve hogy Orbán Viktor tudja-e, hogy ki az a hat ember, illetve tudja-e, hogy milyen arányban magánszemélyek és/vagy állami alkalmazottak, köztisztviselők a kitiltottak. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt válaszolta, hogy „a miniszterelnök erről világosan és egyértelműen fogalmazott mai sajtótájékoztatóján, semmit nem kívánunk hozzátenni”.

Ön szerint a hat magyar köztisztviselő kitiltása az USA-ból közügy vagy magánügy?

Nem tudhatjuk, hiszen nem tudjuk, mi az információ.

Köztisztivselőkről van szó!

Ezt tudjuk?

Ezt mondta a Magyarországra akkreditált amerikai ügyvivő nagykövet Budapesten.

Akkor ez nem esik egybe a valósággal. Is-is válasz. Magánszemélyek és állami alkalmazásban állók.

Még egyszer mondom, azt a felelősséget, hogy egy másik állam által tett kijelentés − ami egy vád bizonyitékok nélküli nyilvánosságra hozatala − alapján nem indítunk eljárást. Ez azt jelentené, hogy nem tudjuk megvédeni a saját állampolgárainkat.

A korrupciótól nem tudjuk megvédeni.

Nem tudjuk pontosan, mert nincs nyilvánosságra hozva az információ. Magyarországon zéró tolerancia van korrupcióra, akkor a magyar államnak kötelessége megindulni. Továbbmegyek, még egy olyan kötelessége van, ha valaki ilyesmiről tudomást szerez, akkor azt az információt fel kell tárnia.

A Horváth András által bejelentett ügyeket miért nem tárták fel, és miért nem kerültek az igazságszolgátatás elé az érintettek?

Az az ügy, amiről a pénzügyminiszter beszámolt, az pontosan ez alapján indult meg. Ebben amerikai cégek is érintettek.

Az amerikai döntést csak tudomásul vehetjük

A miniszterelnök a sajtótájékoztatóján arról is beszélt: az Amerikai Egyesült Államok döntése, hogy kiket enged be az országba, azt Magyarország csak tudomásul veheti. A kormányfő szerint lényegében egy vádról van szó, a bizonyítékok ugyanakkor az amerikaiaknál vannak, ha ezeket átadják, a magyar hatóságok azonnal lépni is fognak. (MTI)  • Hírek
  • Árfolyam