Az EU bekeményít a terrorizmus ellen

2015.01.11. 15:11
Uniós szinten egyeztetnek arról, hogyan lehetne megakadályozni a franciaországihoz hasonló terrortámadásokat. Első lépésként a tagállamok át akarnak nyomni egy adatvédelmi szempontból aggályos jogszabályt az Európai Parlamenten. A nyomásgyakorlásban közvetve Magyarország is érintett.

A francia kormány belügyminiszteri válságtanácskozást hívott össze vasárnapra a franciaországi terrortámadások után, és megemlékezést tartanak számos európai állam- és kormányfő, így többek között Orbán Viktor részvételével. A muszlim szélsőségesek akcióit gyakorlatilag minden uniós vezető elítélte, és több EU-intézménynél csenddel adóztak az áldozatoknak.

EU, USA, mindenki ott lesz

Bernard Cazeneuve belügyminiszter azokból a tagállamokból hívta meg a kollégáit, amelyek a leginkább ki vannak téve a nemzetközi terrorizmusnak. A résztvevők között szerepel még Dimitrisz Avramopoulosz, aki az Európai Bizottságban többek között a belügyekért felel, Gilles de Kerchove, az EU terrorellenes koordinátora, az USA-ból pedig Erik Holder főügyész és Jeh Johnson belbiztonsági miniszter.

Bernard Cazeneuve szerint a cél az eszmecsere „a terroristák jelentette közös fenyegetésről, amelyet

csak az Európai Unión belüli és azon túli közös cselekvéssel lehet megoldani

– írta a Daily Telegraph.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke még január 8-án bejelentette: az EU elő fog állni egy uniós szintű terrorizmus elleni programmal. Az ügyről hétfőn tart vitát az Európai Parlament, és a téma felkerül az uniós külügyminiszterek január 19-i, valamint az állam- és kormányfők február 12-i találkozójának programjára is.

Az adatainkat védjük vagy terroristákat keressünk?

A mostani hangulatban megszülethet egy irányelv, amely könnyebb hozzáférést biztosítana a repülőgéppel utazók adataihoz. Az új szabályozás lehetővé tenné a hatóságoknak a gyanúsítottak azonosítását, mivel olyan utazási mintákra és szokatlan részletekre láthatnának rá, amelyek „terrorista tevékenységekhez köthetőek”, nyilatkozta az Európai Bizottság szóvivője, Natasha Bertaud.

Az Európai Parlament nagyjából három éve blokkolja ezt a javaslatot, és az EU Bíróságának egy novemberi ítélete alapján is aránytalannak minősülhet a tömeges adatgyűjtés. Az Európai Bizottság ezzel szemben leszögezte, hogy a jogszabály erősen védené a személyes adatokat, így például az olyan érzékeny részletek, amelyekből kiderül az illető etnikai származása, politikai véleménye vagy vallása, nem dolgozhatóak fel, és világos szabályok vonatkoznának az adatok átadhatóságára. A Daily Telegraph szerint viszont még arról is osztanának meg adatokat, ki milyen ételt választott a járatokon.

Hazánk is sakkbábu lehet

Az Európai Bizottság ugyanakkor eddig már több, mint egy tucat országnak adott támogatást utasadatok megosztására szolgáló rendszerek kiépítéséhez, írta tavaly novemberben az EUobserver. A lap azt állítja,

a harmadik legnagyobb összeget, ötmillió eurót Magyarország kapta.

Egyes képviselők szerint a Bizottság a támogatáson keresztül akar nyomást gyakorolni az Európai Parlamentre, hogy bólintson rá a javaslatra. „Pénzt adni a tagállamoknak nemzeti rendszerek létrehozásához, hogy aztán hirtelen szükség legyen az összehangolásukra – ezt zsarolásnak hívják” – jegyezte meg az esetről Sophie In ’t Veld holland liberális képviselő.

Tüzetes ellenőrzés jön?

A Daily Telegraph úgy tudja, hogy február 12-én ötpontos terv kerülhet az állam- és kormányfők asztalára. Kulcsszerepet kaphat az EU információcserével és -elemzéssel foglalkozó bűnüldöző hatósága, az Europol, amellyel egy központosítottabb rendszer jöhet létre a tagállami hírszerzési eredmények megosztására. Az ötpontos csomag olyan, már meglévő testületeknek is új szerepet adna, mint az EU hírszerzési elemzőközpontja (INTCEN).

A már meglévő határőrizeti adatbázisokat ötvöznék egy jövőbeni rendszerrel az utasok adatainak cseréjéről, ezzel egy olyan új mechanizmust hoznának létre, amely a lap szerint az EU-n belül és azon kívülre utazó személyeket is lefedné. Nyolc tagállam, köztük

Franciaország, az Egyesült Királyság és Németország ellenőriztetné a határokon azokat, akik a gyanú szerint iszlamista szélsőségesek.

„Az adatbázisok jobban strukturált és egységesebb használatára [van szükség] annak érdekében, hogy biztosítani lehessen a jobb követést és észlelést a lehetséges külföldi harcosok mozgásának követéséért” – idézett egy bizalmas dokumentumot a brit lap.

Virágzik a terrorista turizmus

Egyes információk alapján a Charlie Hebdo szerkesztőségére támadó testvérek egyike korábban Jemenben járt iszlamista szélsőségeseknél, és a másikuk Irakba ment volna, ha előbb le nem tartóztatják. Az ügyben most első helyen keresett Hayat Boumeddiene már Szíriában lehet. Az Euractiv France szerint akár ötezren mehettek Európából szélsőséges iszlamista csoportokhoz harcolni.