Tusk szerint Putyinék az EU és az USA ellenségei

2015.03.10. 11:50
Bár nem mondta ki, teljesen egyértelmű volt, kinek szánta az Európai Tanács elnöke a kemény szavakat.

Washingtonban látogatta meg Barack Obamát, az Egyesült Államok elnökét Donald Tusk, az Európai Tanács vezetője hétfőn. Mindketten azt hangoztatták, hogy az EU és az USA között milyen szoros az egység, elegánsan figyelmen kívül hagyva a törésvonalakat köztük.

Tusk keményen beszólt Putyinéknak

„Azt hiszem, a transzatlanti egység erősebb, mint valaha” – jelentette ki Barack Obama, az oroszok és ukrán szeparatisták elleni szankciókat hozva fel példaként. Ezzel szemben a valóság az, hogy az EU látványosan bénázik, miközben az USA már fegyverszállításokat fontolgat.

Donald Tuskban ugyanakkor remek partnerre lelhet az Egyesült Államok, ha be akar keményíteni. A megrögzötten Putyin-ellenes lengyel 

„a mi ellenségeinkről” beszélt, akik „propagandával, erőszakos cselekményekkel és a szomszédaink szuverenitásának megsértésével” ássák alá a nyugati világot.

Tényleg jöhet az uniós hadsereg?

Az európaiaknak „egy új és ambiciózusabb védelem- és biztonságpolitikára van szüksége”, és „nem csak a NATO részeként” – nyilatkozta Donald TuskThe New York Timesnak adott interjújában. Egy nappal korábban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egyenesen közös uniós hadsereget emlegetett, ami éppen Oroszországnak mutathatná meg, „hogy komolyan gondoljuk az európai értékeink védelmét”..

Bár konkrétan nem nevezte meg, kikre gondol, elég egyértelműen fogalmazott. „Ma teljesen tisztán láthatjuk, hogy ők megpróbálnak megosztani minket Európán belül, akárcsak Európát és Amerikát” – mondta. „A múlt megmutatta, hogy egységben képesek vagyunk megállítani Oroszország agresszív politikáját a szomszédaival szemben” – szögezte le. Azt ugyanakkor a The New York Timesnak ő is elismerte, hogy az EU nem áll készen újabb szankciók bevezetésére. „Egyes politikusok Európában készek azt hinni, hogy van jó szándék [Vlagyimir Putyin részéről]. Én szkeptikusabb vagyok” – szúrt oda az oroszbarát uniós vezetőknek, többek között Orbán Viktornak.

TTIP: „nem olyan nehéz”

Természetesen az EU és az USA közötti szabad-kereskedelmi egyezmény sem hiányzott a napirendről. Donald Tusk és Barack Obama is jelezte, hogy a megállapodás nem csak gazdaságilag, hanem politikailag is fontos. Úgy látták, hogy ennek a megkötése „nem olyan nehéz”, holott a helyzet távolról sem ennyire egyértelmű. Magyarország mellett más tagállamokban és az Európai Parlamentben is nagy viták övezik a dokumentumot, amiről Brüsszel év végéig akar megállapodni. Barack Obama most ennél óvatosabban fogalmazott, szerinte 2015 „előre fogja lendíteni a folyamatot”. Az időzítés azért különösen fontos, mert jövőre elnökválasztást tartanak az Egyesült Államokban.

Obama aggódik Európa miatt

Barack Obama aggódva beszélt a görög helyzetről és általában a lassú európai növekedésről, „ami hatással van a világ és az Egyesült Államok gazdaságára”. Washingtonból félve nézik Athén és a hitelezői birkózását, februárban például Jack Lew pénzügyminiszter arra figyelmeztetett: a bizonytalanság nem jó Európának.

Emellett terítékre került az anarchiába süllyedő Líbia és az Iszlám Állam elleni harc, különösen az a biztonsági kockázat, amelyet a harcolni kiutazó és visszatérő európaiak jelentenek. Becslések több ezerre teszik a számukat, és az EU legtöbb tagállamából vízum nélkül továbbutazhatnak az Egyesült Államokba. Washingtonnak intő példa az európai dzsihadisták jelentette veszélyre, hogy a 2001. szeptember 11-i támadásokban egy hamburgi terroristasejt játszott kulcsszerepet.