Itt a teljes Juncker-videó!

2015.05.26. 08:57 Módosítva: 2015.05.26. 09:49
Orbán Viktor még egész jól járt azzal a finom pofonnal. Nézzék, a többiek mit kaptak az EB-elnöktől! A francia műsor, ahol bemutatják az egész videót, nem bánik kesztyűs kézzel a magyar miniszterelnökkel, de azt kategorikusan kijelentik, hogy egy politikus nem viselkedhet úgy, mint Jean-Claude Juncker.

Az Európai Bizottság (EB) elnökének teljes pénteki produkcióját leadta a „Le Petit Journal”, a francia Canal+ csatorna szatirikus hírműsora vasárnap este.

Kölcsönös a bizalom

„Jean-Claude Juncker a közvetlenségéről ismert” – mondta Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság elnökének szóvivője arra a kérdésre, miért nevezte diktátornak Orbán Viktort.

„Juncker elnök 33 éve van a politikában, 19 évig volt miniszterelnök, nagyon jól ismeri az Európai Tanács valamennyi tagját, szoros kapcsolat és kölcsönös bizalom köti őt össze mindegyikükkel, a közvetlenségéről és fesztelen stílusáról ismert. Én ezért nem hallanék ki ebből semmi mást. Ott voltam, és nem volt olyan érzésem, hogy emögött valódi sztori lenne” – tette hozzá a szóvivő, aki szerint ez a rendkívül hosszadalmas és fárasztó üdvözlési ceremónia „mókás része” volt. (MTI)

„Nem gondoltuk, hogy valaha a nap sztárja lesz nálunk ez az ember” – vezeti föl az attrakciót a műsorvezető Yann Barthès, és Juncker fényképére mutat. A bizottsági elnök performansza minden képzeletet felülmúl: az összes politikusnak ellátta a baját, aki mellé lépett a fotózáshoz a pénteki rigai csúcstalálkozón.

Orbán Viktor kifejezetten jól járt a finom pofonjával: a luxemburgi külügyminiszter akkora taslit kapott tőle, hogy csattant. A belga miniszterelnöknek, Charles Michelnek egy cuppanós csókot adott a kopasz feje búbjára. Az európai Régiók Bizottsága alelnökének, Karl-Heinz Lambertznek beszólt, hogy kövér, és megpaskolta a hasát.

Azért a legnagyobb figyelmet mégis a magyar miniszterelnök kapja a videóban. Korábbi francia híradásokból vett montázzsal vezetik föl Orbán Viktor diktátoros köszöntését, ahol minden elképzelhető elhangzik vele kapcsolatban: „nagyon populista”, „az Európai Unió a jogállamiság megsértésével vádolja”, „a halálbüntetés visszaállítása mellett”, „autoriter kicsúszás”, „a szabadságot meggyilkoló törvény”, „a homoszexualitás stigmatizálása”, „börtönnel büntethetők a hajléktalanok”, „a kormány mindent ellenőriz” – hangzik el a bejátszásokban.

A végén a műsorvezető értékeli az Orbán–Juncker-jelenetet. „Diplomáciailag ezt úgy hívják: ami a szívén, az a száján!” – mondja Barthès, majd hozzáteszi: „Vajon ez egy rosszízű tréfa? Nem tudjuk. Mindenesetre Jean-Claude Juncker olyan magasról tesz az egészre, hogy minden diplomáciai jelzést kiiktatott.”

Nézzék végig a hatperces videót, a lényeget az is érti, aki nem tud franciául. Megéri!

Jean-Claude Juncker akcióban


  • Hírek
  • Babaváró hitel