Itt a teljes Juncker-videó!

2015.05.26. 08:57 Módosítva: 2015-05-26 09:49:31
Orbán Viktor még egész jól járt azzal a finom pofonnal. Nézzék, a többiek mit kaptak az EB-elnöktől! A francia műsor, ahol bemutatják az egész videót, nem bánik kesztyűs kézzel a magyar miniszterelnökkel, de azt kategorikusan kijelentik, hogy egy politikus nem viselkedhet úgy, mint Jean-Claude Juncker.

Az Európai Bizottság (EB) elnökének teljes pénteki produkcióját leadta a „Le Petit Journal”, a francia Canal+ csatorna szatirikus hírműsora vasárnap este.

Kölcsönös a bizalom

„Jean-Claude Juncker a közvetlenségéről ismert” – mondta Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság elnökének szóvivője arra a kérdésre, miért nevezte diktátornak Orbán Viktort.

„Juncker elnök 33 éve van a politikában, 19 évig volt miniszterelnök, nagyon jól ismeri az Európai Tanács valamennyi tagját, szoros kapcsolat és kölcsönös bizalom köti őt össze mindegyikükkel, a közvetlenségéről és fesztelen stílusáról ismert. Én ezért nem hallanék ki ebből semmi mást. Ott voltam, és nem volt olyan érzésem, hogy emögött valódi sztori lenne” – tette hozzá a szóvivő, aki szerint ez a rendkívül hosszadalmas és fárasztó üdvözlési ceremónia „mókás része” volt. (MTI)

„Nem gondoltuk, hogy valaha a nap sztárja lesz nálunk ez az ember” – vezeti föl az attrakciót a műsorvezető Yann Barthès, és Juncker fényképére mutat. A bizottsági elnök performansza minden képzeletet felülmúl: az összes politikusnak ellátta a baját, aki mellé lépett a fotózáshoz a pénteki rigai csúcstalálkozón.

Orbán Viktor kifejezetten jól járt a finom pofonjával: a luxemburgi külügyminiszter akkora taslit kapott tőle, hogy csattant. A belga miniszterelnöknek, Charles Michelnek egy cuppanós csókot adott a kopasz feje búbjára. Az európai Régiók Bizottsága alelnökének, Karl-Heinz Lambertznek beszólt, hogy kövér, és megpaskolta a hasát.

Azért a legnagyobb figyelmet mégis a magyar miniszterelnök kapja a videóban. Korábbi francia híradásokból vett montázzsal vezetik föl Orbán Viktor diktátoros köszöntését, ahol minden elképzelhető elhangzik vele kapcsolatban: „nagyon populista”, „az Európai Unió a jogállamiság megsértésével vádolja”, „a halálbüntetés visszaállítása mellett”, „autoriter kicsúszás”, „a szabadságot meggyilkoló törvény”, „a homoszexualitás stigmatizálása”, „börtönnel büntethetők a hajléktalanok”, „a kormány mindent ellenőriz” – hangzik el a bejátszásokban.

A végén a műsorvezető értékeli az Orbán–Juncker-jelenetet. „Diplomáciailag ezt úgy hívják: ami a szívén, az a száján!” – mondja Barthès, majd hozzáteszi: „Vajon ez egy rosszízű tréfa? Nem tudjuk. Mindenesetre Jean-Claude Juncker olyan magasról tesz az egészre, hogy minden diplomáciai jelzést kiiktatott.”

Nézzék végig a hatperces videót, a lényeget az is érti, aki nem tud franciául. Megéri!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?