A Néppárt csak Budapesten barátkozik a Fidesszel

2015.06.05. 12:59
Miközben a frakcióvezető Budapesten rendezné a sorokat, a frakció erős véleményt fogalmazott meg a Fidesz-kormánnyal szemben.

A Fidesz európai parlamenti (EP) frakciója, a néppárti képviselőcsoport megírta a véleményét a májusi strasbourgi vitáról, amelyet a magyarországi helyzetről rendeztek. Akkori felszólalásában Orbán Viktor védte a tagállamok jogát, hogy akár a halálbüntetés bevezetéséről is vitázzanak, és visszautasította a vádakat, hogy a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció idegengyűlölő lenne. A vitát egy parlamenti határozattal fogják lezárni jövő héten, amelyhez minden EP-képviselőcsoport elküldi a véleményét. A néppárti véleményjavaslat elfogultnak és félrevezetőnek nevezi a konzultációt, és burkoltan lepopulistázza a Fidesz-kormányt.

A birtokunkba jutott dokumentum, melyet a frakció nevében négy néppárti képviselő jegyez, elismeri a tagállamok jogát, hogy fontos ügyekben nemzeti konzultációt hirdessenek, de rámutat, hogy „a Magyarországon a bevándorlásról és a terrorizmusról elindított konzultáció tartalma és nyelvezete nagyon félrevezető, elfogult, és nem kiegyensúlyozott.” Sajnálattal tapasztalja azt is, hogy a kérdések az EU-s intézményeket és az általuk előterjesztett javaslatokat hibáztatják, és emlékeztet rá, hogy a tagállamok is részt vesznek az EU törvényhozási eljárásában.

A néppárti frakció véleménye szerint a Parlament elvárja, hogy az EU-s országok „működjenek együtt és álljanak ki egymásért a válságos időkben”.

Aggodalommal írnak az extrém nacionalizmus és a szélsőséges pártok felemelkedéséről, de visszautasítják azt, hogy „demokratikus pártok populista érvekkel szállnak szembe velük.” A néppárti olvasatban „az EU-s kormányoknak azon kellene lenniük, hogy lebontsák a bal- és jobboldali szélsőséges csoportokat, meg kellene hazudtolniuk a leegyszerűsített érveiket, amelyek megkérdőjelezik az európai projektet és veszélyeztetik az európai értékeket”.

Eközben Budapesten

Ha emberek polgárháború elől menekülnek, Európának ki kell nyitnia az ajtókat, jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője június 4-én Budapesten. A politikus a pártcsalád magyarországi vezetőségi ülésének margóján rendezett beszélgetésen közölte, hogy ebben egyetértés is van. Csakhogy tavaly a menedékkérők kétharmada nem ilyen volt, nekik nincs joguk maradni, és ki kell őket toloncolni, mondta. A Néppárt szerinte így különbözik a szélsőjobboldali és a szocialista pártoktól is: előbbiek mindenkit kint tartanának, utóbbiak viszont úgy csinálnak, mintha a migráció mindent megoldana.

A beszélgetés magyar résztvevői nagyrészt a már sokat hangoztatott érveket dobták be. „Én például megértem azokat a volt gyarmattartó országokat, amelyek még morális lelkiismeret-furdalást is éreznek”, mondta Szájer József EP-képviselő, de Magyarországnak nincsen ilyen tapasztalata, „talán csak Madagaszkárban uralkodott néhány évig magyar király”. Ha a bevándorlók bejutnak az EU-ba vagy szétosztják kvótákkal, túlnyomó többségük például Németországba megy. Úgy gondolta, hogy ez ellen csak a belső határellenőrzés visszaállításával lehetne védekezni, vagyis buknánk az EU-n belüli szabad mozgást.

Valami baj van? A szocik hibája!

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azzal érvelt, hogy Magyarországnak előbb még a romákat kell integrálni, és a képzésükkel Európa amúgy is megoldhatná a munkaerőhiányt a bevándorlás erősítése helyett. Szerinte vannak olyan problémák, amelyeknél „Brüsszelből nem látják a valóságot”. Manfred Weber azért jelezte: ne tegyünk úgy, mintha az összes bevándorlási probléma onnan jönne.

A miniszterek és az EP-képviselők hozzák a döntéseket, így ők is magyarázzák el.

Otthon sokkal egyszerűbb azt mondani, hogy azok Brüsszelben hülyeséget csináltak” – jelentette ki. A miniszter azzal kontrázott, hogy ha valami hülyeség, akkor az hülyeség, de még mielőtt elfajult volna a vita, Manfred Weber előhúzta a jokert: „a marhaságokért általában a szocialisták felelnek.”

(Csak a vicc kedvéért: az Európai Bizottság elnöke és a migrációért felelős európai biztos is a Néppárt politikusa.)

Weber elégedett volt Orbán szavaival

A vitából is látszott, hogy a legnagyobb európai parlamenti frakción belül vannak ugyan súrlódásai a Fidesznek, de az alapokban egyetértenek.

A frakcióelnökségi ülésről felröppent, hogy itt akarnák kitenni a Fidesz szűrét. Bár a mi információink szerint is van törésvonal, és felmerült a budapesti találkozó elhalasztása, de itt még akkor se szavazhatnak a kizárásról, ha szóba kerül a téma.

Ezt leginkább Orbán Viktor halálbüntetéssel kapcsolatos kijelentései indokolhatták volna, és úgy tudjuk, a Néppárt májusi, zárt frakcióülésén heves szóváltás is alakult ki emiatt. Azóta a jelek szerint elfogadták, hogy a miniszterelnök csak vitát akar a kérdésről. Manfred Weber június 4-én munkareggelin egyeztetett Orbán Viktorral, és utána elégedetten nyilatkozott arról, hogy tisztázták az ügyet. „Biztosítottam az elnök urat, hogy Magyarország egyetlen szabályt sem vezet be, amely ellentétes lenne az EU alapdokumentumaival” – szögezte le csütörtökön a miniszterelnök.

(A cikket az EUrologus Facebook-oldalán kommentálhatja.)