Indulhatnak az EU-s hadihajók a Földközi-tengeren

2015.06.22. 17:27 Módosítva: 2015.06.22. 20:26
A külügyminiszterek jóváhagyták az EU-fellépést az embercsempész-hálózatok ellen, de egyelőre csak felderítő munkát végezhetnek. Az Oroszország elleni szankciókat meghosszabbították jövő januárig.

Az európai uniós külügyminiszterek hétfő délelőtt egyhangúlag jóváhagyták, hogy EU-s zászló alatt katonai misszió induljon a Földközi-tengeren az észak-afrikai embercsempész-hálózatok felszámolására.

Az EUNAVFOR Med névre keresztelt akció mandátuma korlátozott. A művelet leírása három bevetési lépcsőről beszél, melyekből egyelőre csak az elsőre kapnak felhatalmazást. Az embercsempész-hálózatok felderítése, felmérése, a menekülők felkutatása és megmentése fér bele a jelenlegi utasításokba.

A tervek szerint a második lépcsőben indulna a gyanús hajók keresése és szükség esetén az elkobzásuk. A harmadikban jönne, hogy „eltávolítsák” ezeket „lehetőleg még használat előtt”, valamint hogy elfogják az emberkereskedőket és -csempészeket. A Tanács később felméri, mikor léphetne túl az első fázison, figyelembe véve az ENSZ felhatalmazását és az érintett partmenti országok – első helyen nyilván Líbia – beleegyezését, és így léptetnék életbe a következő lépcsőfokokat.

"Ez az első alkalom, hogy az Európai Unió ilyen komolyan veszi a bevándorlás ügyét, és ilyen gyorsan cselekedett" - monda Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője hétfő délelőtt. Kiemelte, hogy alig két hónappal azután, hogy az állam- és kormányfők kiadták az utasítást, hogy álljon föl a katonai művelet, és a tagállamok felajánlották a hadihajókat, helikoptereket és egyéb eszközöket, most már el is indulhat a bevetés.

Nem lesz ebből nemzetközi jóváhagyás

A hírek, hogy Mogherininek sikerült meggyőzni májusban az ENSZ Biztonsági Tanácsot, visszanézve túl bizakodónak tűnnek. Egy brüsszeli diplomatától úgy tudjuk, hogy az ENSZ BT állandó tagjai közül, akik bármilyen előterjesztést megvétózhatnak, Oroszország, Kína, de még az Egyesült Államok is fenntartásokkal él a földközi-tengeri katonai akció kapcsán.

Az ENSZ hozzájárulásnak ezen kívül az is feltétele, hogy a katonai akció Líbia beleegyezésével történjen. A tárgyalásokra rálátó források szerint erre még kevesebb az esély. Az egymással szembenálló két líbiai kormány közül egyiknek sem érdeke, hogy tűzharc induljon az észak-afrikai kikötőkben.

Az EUNAVFOR Med egyelőre egy éves működésre kapott mandátumot. A főhadiszállása Rómában van, teljes költségét 11,82 millió euróra becsülik.

Meghosszabbították az Oroszország elleni szankciókat

A külügyminiszterek arról is döntöttek, hogy jövő januárig meghosszabbítják az Oroszország ellen ma is érvényben lévő gazdasági szankciókat. Az EU-s megszorítások Vlagyimir Putyin közelében álló üzletembereket, bankokat, energiacégeket, és a védelmi szektort sújtják.

Márciusban az Unió állam- és kormányfői megegyeztek, hogy ahhoz kötik a szankciók enyhítését vagy szigorítását, hogy Oroszország betartja-e a minszki tűzszünet feltételeit.

Valójában nagyon nehéz megbizonyosodni arról, hogy a csapatok visszavonása a megfelelő ütemben zajlik-e a háborús területeken Ukrajnában, számolt be egy brüsszeli diplomáciai forrás. Elsősorban műholdas felvételek, valamint az amerikai és európai országok hírszerzési információira támaszkodnak. A legmegbízhatóbb megfigyelők az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kiküldött katonái, ők azonban kevesen vannak, valamivel több, mint ötszázan, és nincs éjszakai megfigyelőképességük. Az ukrán elnök, Petro Porosenko sokáig azért lobbizott, hogy az ENSZ küldjön békefenntartókat a térségbe, erre mindeddig nem került sor.