Vasárnapig nem mentik meg a görögöket

2015.07.01. 20:55
Az euróövezeti pénzügyminiszterek egyöntetűen elutasították, hogy a vasárnapi népszavazásig foglalkozzanak a görögökkel.

Eleve nem nagy lelkesedéssel indult az euróövezeti pénzügyminiszterek, az Eurócsoport szerdai telekonferenciája, hogy a görög reformjavaslatokról tárgyaljon, amelyekért cserébe Athén egy újabb mentőcsomagot remél.

A kormány egy nappal korábban egy kiszivárgott levélben szinte teljesen megadta magát a hitelezői követeléseinek, de ma Alekszisz Ciprasz miniszterelnök már a tévében dacoskodott. Arra szólította fel a görögöket, hogy a vasárnapra tervezett népszavazáson utasítsák el az intézmények ajánlatát.

A nyilatkozattal ki is vágta a biztosítékot az Eurócsoport elnökénél. „Tárgyalni fogunk a javaslatokról, de ezzel a legutóbbi beszéddel csak kevés lehetőséget látok a haladásra” – adta meg az alaphangot Dijsselbloem a telekonferencia előtt.

Ennek megfelelően nem is léptek előre. „Az Eurócsoport egységes a döntésben, hogy megvárja a görög népszavazás eredményét bármiféle további tárgyalás előtt” – közölte Twitteren Peter Kažimír szlovák pénzügyminiszter.

Jeroen Dijsselbloem megerősítette, hogy valóban voltak görög kérések a kedden lejárt mentőcsomag meghosszabbítására és az intézmények ajánlatainak módosítására. „Mi nyugtáztuk ezeket a javaslatokat. A fő döntés az volt, hogy tekintettel a politikai helyzetre, az előző javaslatok elutasításra, a vasárnapi népszavazásra, és hogy a görög kormány „nemet” javasolt,

ezen a ponton nem látunk alapot a további tárgyalásokra

– csapta rá az ajtót a görög kormányra. Közölte, hogy sem a pénzügyminiszteri szinten, sem az intézmények – az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap – és a görög hatóságok között nem lesznek megbeszélések javaslatokról.

Most egyszerűen megvárjuk a vasárnapi népszavazás eredményét

közölte, és majd figyelembe veszik azt.

Korábban Angela Merkel német kancellár is leszögezte, hogy szó sem lehet tárgyalásokról a referendumig.