Még mindig tart a maratoni válságcsúcs a görögökről

2015.07.13. 07:45 Módosítva: 2015.07.13. 07:45
Hétfő reggel még mindig gyűrik egymást az eurózóna vezetői, hosszú órák nem jutnak közös nevezőre az euró országok és a görög miniszterelnök arról, hogy elkerüljék a grexitet, azaz Görögország kilépését az eurózónából.

A tárgyalások 14. órájában, hajnal 6-kor már úgy tűnt, percek kérdése a megállapodás, de a legújabb hírek szerint Alekszisz Ciprasz, miután kiment telefonálni az ülésteremből, visszatért, és közölte: nem egyezhet bele a Nemzetközi Valutaalap visszatérésébe Görögországba.

Percekkel később ráadásul a máltai miniszterelnök arról tweetelt, hogy ismét, a start óta harmadszor is félbeszakadtak a tárgyalások, hogy “végső konzultációkat” folytassanak a vezetők.

S akit mindez még nem zavart össze eléggé, a finn miniszterelnök azoknak üzent, amikor azt mondta: még vannak nyitott kérdések.Meglett közben az első lelépő is, Miro Cerar szlovén miniszterelnök szavazati jogát egy másik keményvonalas kollégájára ,a holland Mark Ruttera hátrahagyva távozott a csúcsról a vége előtt,  ma ugyanis Szlovéniában kell fogania a NATO főtitkár Jens Stoltenberget.

Az EUrologus ugyan csipás szemmel, de meg nem törve várja a fejleményeket, és számol be az Index olvasóinak a helyszínről, mihelyst ismét lesz miről.