Orbán: A menekültügy Németország problémája

2015.09.03. 12:56 Módosítva: 2015.09.03. 16:27
Verbális adok-kapok, szurkálás, odavetett megjegyzések és mérgesedő német–magyar viszony árnyéka Orbán Viktor brüsszeli találkozóin.

Buldózertaktikával ment neki Orbán Viktor a mai brüsszeli tárgyalásainak. Egyrészt elhatározta, hogy elsősorban  Németországot fogja okolni a menekültek érkezése, a magyar határon és a pályaudvarokon kialakult helyzet miatt. Másrészt szilárdnak látszik az elképzelése, hogy minden, a menekültekkel szemben tanúsított emberiességet és szolidaritást számonkérő kérdést azzal fog félresöpörni, hogy a magyar hatóságok mindössze azt a munkát végzik el, amelyet a schengeni határvédelmi szabályok rájuk rónak. Ezért, legyen szíves, senki ne kritizálja a magyar kormányt, mert pontosan azt teszi, amit az EU-s szabályozások megkövetelnek: védi a határt, és regisztrálás nélkül nem engedi tovább a menedékkérőket.

Ugyanakkor Orbán Viktor is elismeri, hogy ezek az EU-s szabályok nem működnek jól. Az elmúlt hetekben többször is szóvá tette, hogy „a helyzetért az Európai Unió elhibázott bevándorláspolitikáját terheli a felelősség”, most mégis minden erejével azon van, hogy a bevándorláspolitikai szabályokat szigorúan betartsa.

Legutóbb tegnap este, a Frankfurter Allgemeine Zeitungban közölt véleménycikkében fejtette ki az álláspontját, hogy felelőtlen minden európai politikus, aki a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítja a bevándorlókat, hogy mindent hátrahagyva, életük kockáztatásával Európa felé vegyék az irányt. Ma pedig a kisebbik német kormánypárt egyik prominens figurája, az Európai Parlament elnöke mellett állva jelentette ki, hogy a menekülthelyzet „nem egy európai probléma, hanem egy német probléma”. Ez egy merész diplomáciai húzás.

Az EP elnökét, Martin Schulzot ki is zökkentette a visszafogott kiállásából, amelyet igyekezett megtartani a háromnegyed órás találkozójuk után. „Most már értik, milyen bonyolult volt a vitánk zárt ajtók mögött. Ugyanezt mondta nekem is” – sóhajtott. A magyar miniszterelnök szempontjából érthető, hogy így beszél, vélekedett, de

azt mondani, hogy persze, menekültek vannak mindenütt Európában, de mindannyian Németországba akarnak menni, ezért ezzel mi nem foglalkozunk, hatékony hozzáállás, de elhibázott.

Később hozzátette még németül: „Ez csak egy helyzetleírás, nem javaslat a megoldásra.”

Schulz inkább arra emlékeztetett, hogy ha a menedékkérőket igazságosan elosztják az európai országok között, és felgyorsítják a kérelmeik elbírálását, az Magyarországról is le fogja venni a terhet. Az erre irányuló terveket pedig a következő hetekben ki is fogják dolgozni Brüsszelben. Azt is fölidézte, hogy a nyári EU-s csúcstalálkozón Orbán Viktor is beleegyezett abba, hogy Magyarország önkéntes alapon részt fog venni a közös európai erőfeszítésben a menekültek elhelyezésére. Aztán finoman megjegyezte, hogy

Orbán Viktor, aki egy diktatúrában nőtt föl, pontosan tudja, mennyire fontos menedéket nyújtani azoknak, akiket üldöznek.

A németeknek üzenünk, hogy csináljanak valamit

Egészen úgy tűnik, mintha a Keleti pályaudvaron kialakult káosz egy demonstráció lenne Nyugat-Európa felé: látjátok, ezt főztétek. Azt is jelenti: ha nem tetszik, ahogy kezeljük a problémát, nyugodtan vegyétek át tőlünk. Hiszen csak a német kormány kérését teljesítjük, hogy minden menedékkérőt regisztrálnunk kell, anélkül nem engedhetjük őket tovább. Közben a nyugati sajtó a Keleti pályaudvarnál kialakult helyzettől hangos.

Orbán Viktor a humanitárius szempontok helyett inkább arra koncentrált Brüsszelben is, hogy megértesse a menedékkérőkkel: tévednek, ha azt hiszik, hogy Európában letelepedhetnek. Úgy gondolja, az lenne a kegyetlenség, ha az ellenkezőjét hitetnénk el velük. Azt is javasolta nekik, hogy maradjanak Törökországban. Az onnan az EU határáig vezető út ugyanis nem biztonságos, ezért a családoknak és a gyerekeknek is jobb, ha meg sem kísérlik az utazást, vélekedett.

Donald Tusk az igazi kereszténységről

A miniszterelnök délelőtt még megbeszélést folytatott Donald Tuskkal, az Európai Tanács lengyel elnökével, akivel a korábbi hírek szerint kifejezetten jó kapcsolatot ápol. Tusk sem állta meg azonban, hogy ne tegyen megjegyzést Orbánnak a német újságban megjelent egyik gondolatára, miszerint önmagában is aggasztó, hogy a keresztény európai kultúra már arra is alig képes, hogy saját keresztény értékrendjében tartsa Európát. „Ha ezt szem elől tévesztjük, az európai eszme kisebbségbe kerülhet saját kontinensén” – írta Orbán.

Tusk azzal reagált, hogy

a kereszténység azt jelenti: kötelezettségeink vannak a testvéreink felé, akik segítségre szorulnak, attól függetlenül, hogy milyen vallásúak, vagy honnan jönnek.

És hozzátette, hogy a hatvanezer ember be- és áttelepítéséről szóló korábbi megegyezés nem fogja kezelni a problémát. Legalább százezer menekült áttelepítésére lenne szükség. Ezzel ő is újból hitet tett egy közös EU-s megoldás mellett, amelynek a sarokköve a menekültek befogadása.

Orbán Viktor délután öt órakor az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerral találkozik. A miniszterelnök elmondása szerint nem fognak pénzről, EU-s támogatásról tárgyalni, mert az elsődleges feladat a szabályozás, az értékek és a határkérdések. „Nem pénzről van szó” – tette világossá.