Orbán megmondta, mit kellene tenni, hogy ne jöjjenek a menekültek

2015.09.03. 21:10 Módosítva: 2015.09.04. 15:11
Orbán Viktor szerint Európának fizetnie kell a közel-keleti háborúkért. Magyarországnak is, de a menekültek maradjanak a határainkon kívül.

A miniszterelnök brüsszeli látogatásának láthatóan az volt a fő célja, hogy még nagyobb nyomatékot adjon annak a tervnek, amely minden lehetséges eszközzel távol tartaná a menekülteket az Európai Uniótól. Orbán Viktor az összes fórumon hangsúlyozta, hogy a határoknál meg kell állítani a menedékkérőket, és azt javasolta, hogy többi EU-s ország is tegyen ugyanígy.

Megkérdeztük tőle, hogy ha minden EU-s állam így tesz, akkor mi lesz azokkal a nálunk sokkal rosszabb gazdasági helyzetű közel-keleti országokkal, ahol már most is milliónyi menekültet látnak el.

„Egészen addig, amíg ezeket az országokat nem bombáztuk szét, addig ez a probléma nem létezett – válaszolta – Tehát azt gondolom, hogy fizetni kell. Ennek ára van, támogatni kell azokat az országokat, ahol egyébként a menekültek vannak.”

A cél csak az lehet, hogy azokhoz az országokhoz közel tartsuk a menekülteket, amely országoknak a rendbetétele után rájuk szükség lesz.

„Pénzt kell küldenünk Törökországnak, Jordániának, Libanonnak, ahol menekültek vannak, és ott kell megoldani az emberhez méltó ellátásukat.” Azt mondta, természetes, hogy Magyarország is hajlandó fizetni az Unió korábbi rossz külpolitikájáért.

Először elrettentő kampányra költünk

A költekezést a határon kezdi a kormány. A terv szerint pénteken megszavazza az Országgyűlés a törvénymódosítást, amellyel a katonák új jogosítványokat kapnak a menekültekkel szembeni fellépéshez.

Ezután intenzív tájékoztatási kampányt indítanak a tranzitországokban is és a kibocsátó országokban is, amely „információkat ad át és arról szól, hogy nem érdemes vállalni sem a vándorlás kockázatát, és nem érdemes fizetni az embercsempészeknek sem, mert a végén Magyarországon keresztül semmiképpen sem lehet majd bejutni az Európai Unióba” – mondta Orbán.

A közel-keleti országoknak nyújtott pénzügyi segítséget viszont nem folyósítják olyan gyorsan. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke csütörtök délelőtt arról beszélt: az európai tagállamok megegyeztek, hogy hétmillárd eurót fognak nehéz helyzetbe került államoknak, például Jordániának és Libanonnak folyósítani. Emlékeztetett rá, hogy

Jordániában a második legnagyobb város egy menekülttábor, Al-Zaatari az ország északi részén.

Ebből a hétmilliárdból azonban még hárommilliárdot sem utaltak át, mert hiányzott hozzá a politikai akarat. Ez az egyik ok, amiért a menekültek inkább rögtön Európába jönnek, mondta Schulz.

A kvótázás csak politikai deklaráció

Orbán Viktor szerint kvótarendszer alapján szétosztani a menedékkérőket csak egy kijelentés, egyelőre valós tartalom nélkül. „A kvóta egy politikai deklaráció, amely azt a benyomást kelti, mintha az Unió vezetői tudnák, hogy mit akarnak”. Több tucatnyi részletkérdést kell még megválaszolni ezzel kapcsolatban.

És ha szétosztottuk őket, akkor odakötözzük őket az asztal lábához?

– tette föl a kérdést. „Nem Magyarországra akarnak jönni! Tiszaföldvár egy remek hely, de ők Berlint akarják választani.”

Arról a csütörtökön kiszivárogtatott hírről, miszerint az Európai Bizottság kész több, mint ötvenezer menedékkérőt áthelyezni Magyarországról, annyit mondott:

Ez egy blöff. Tárgyaltam mindenkivel, ez föl sem merült.

Ha viszont érkezik egy ilyen felajánlás, akkor megfontolják, tette hozzá.

Kormányközeli források szerint azonban nem is az a célja a magyar diplomáciai erőfeszítéseknek, hogy Görögországgal és Olaszországgal „egy kalap alá” vegyenek minket. Ez ugyanis azt vonná magával, hogy be kell engedni a menedékkérőket az országba – ehhez nyújtana segítséget Brüsszel, például menekültfogadó állomások felállításával. A kormány célja viszont éppen az, hogy távol tartsák a bevándorlókat. Egyelőre.