Bekeményít az EU migránsügyben

2015.10.09. 08:52 Módosítva: 2015.10.09. 09:20
A hatékonyabb kiutasítás most már a fő téma az EU Tanácsban. Több pénz és ember lesz határvédelemre, gyorsítják a menedékjogot nem kapó migránsok visszaküldését. Beindult a kvótarendszer.

Elég egyértelmű volt az uniós bel- és igazságügyi miniszterek október 8-i ülésének üzenete. Megerősítik az Európai Unió határának őrizetét, minél hamarabb igyekeznek kipaterolni azokat a migránsokat, akik nem kapnak menedékjogot, és Szíria szomszédaiban akarják tartani az ottani menekülteket.

A miniszterek ezért 400 millió euróval megemelték a migrációval összefüggő kötelezettségvállalások összegét és 57 millióval a kifizetésekét. Előbbiből – egy szíriai alapon keresztül – 300 milliót ígértek EU-n kívüli országoknak a szíriai menekültek befogadására, 100 milliót az uniós migrációs és biztonsági alapoknak, és több mint 55 milliót fordítanak humanitárius segélyre.

A balkáni úttal is foglalkoztak

A miniszteri találkozó napján az uniós külügyi tárcavezetők is konferenciáztak egyet az EU-ba irányuló migrációban érintett nyugat-balkáni és közel-keleti országok vezetőivel. Itt már annak is örültek, hogy egyáltalán egy asztalhoz tudtak ülni. Az erről szóló cikkünkhöz kattintson ide.

Több migránst küldenének haza

A miniszterek többek között a menekültstátuszra nem jogosult „irreguláris migránsok” hazaküldésével foglalkoztak. Erre a célra 2014 és 2020 között 800 millió eurót szánnak az EU migrációs alapjából, amelyen belül külön eszközt hoznak létre a visszafogadás segítésére, és az uniós határvédelmi ügynökséget, a Frontexet is izmosítanák, hogy hatékonyabban segítse a visszautaztatásokat.

A megnövekedett visszatérítési arányoknak el kell rettentetnie az irreguláris migrációtól

– szögezi le az elfogadott szöveg. 2016-ra például be akarják vezetni, hogy a kiutasítási döntéseket a schengeni információs rendszerben is rögzítsék, azaz a belső határok nélküli övezetben tudjon róla minden tagállam.

Az uniós országoknak is rendszerszerűen kell ilyen döntéseket hoznia és ezeket végrehajtania, amihez „végső eszközként” akár

őrizetbe is vehetik az irreguláris migránsokat.

A visszaküldésben a Frontexnek is komolyabb szerepet szánnak, amelyen belül külön a visszaküldéssel foglalkozó csoportok állhatnak fel, és az uniós külügyi szolgálatnak is fel kell turbósítania az együttműködést az irreguláris migránsok fő származási országaival. Amelyik ország nem nyitott a kooperációra búcsút mondhat az uniós vízumkönnyítéseknek.

Azért a végére odabiggyesztettek egy bekezdést, hogy egyébként fejleszteniük kell a fogadó létesítményeket és javítani a nem uniós országokban meghúzódó menekültek kilátásait.

Indul a kvótarendszer

Pénteken elkezdik a szíriai, eritreai és iraki menedékkérők szétosztását a többi tagállam közt Olaszországból és Görögországból (eredetileg Magyarországnak is segítettek volna, de a kormány nem kért ebből). Elsőként egy kisrepülővel küldenek eritreaiakat Rómából Svédországba. Angelino Alfano belügyminiszter szerint ez „mindazok vereségének jelképe, akik azt hitték, az EU nem fog előre lépni”, amivel könnyen lehet, hogy a rendszer ellen szavazó közép-európai tagállamoknak, köztük Magyarországnak szólt be.