Finnországban is gyülekeznek a menedékkérők

2015.11.11. 10:14

Októberben 7058 menedékkérőt regisztráltak az országban – legtöbbjük északnyugatról, Svédországon keresztül érkezett finn Lappföldre, amit már most hó borít. Egész évben 27 400 menedékkérőt fogadtak, ezzel pedig az 5,4 milliós lakosságú Finnországban a negyedik legtöbb az egy főre eső menedékkérők száma Európában.

Korábban Irakból jöttek a legtöbben, mostanában viszont nagyot ugrott azoknak a száma, akik Afganisztánból indultak. Számukra Finnország a célállomás, nem szeretnének továbbutazni, mutat rá a közlemény.

A finnek az elsők között voltak, akik ősszel felajánlották, hogy Dél-Európából is fogadnak menekülteket az EU áthelyezési programjának keretében – az egyik legelső transzfer ide utaztatott el 48 embert Olaszországból. Friss adatokat az áthelyezési műveletről és az EU-s országok által folyósított menekültügyi támogatásról itt talál.

Egyre többen fedezik föl az északi útvonalat az Európai Gazdasági Térség országaiba. Múlt héten az Index is beszámolt róla, hogy rekordszámú menedékkérő lépte át az orosz-norvég határt, biciklivel.