Párizs, Berlin és Bécs kitart a kvóták mellett

2015.11.19. 12:50
Miközben a magyar kormány a terrorveszélyre hivatkozva perel, a francia fogadja a rájuk eső 30 ezer menedékkérőt, mert szerintük ők épp a terroristák elől menekülnek.

Franciaország 30 ezer menedékkérőt fogad a következő két évben a "kvótarendszerben", erősítette meg François Hollande elnök. A magyar országgyűlés kedden szavazott róla, hogy a kormány perelje be az uniós határországokat részben tehermentesítő, a tagállamok között 120 ezer embert szétosztó mechanizmus miatt az Európai Bizottságot. Orbán Viktor a parlamenti vitán arról beszélt, hogy az elfogadott uniós intézkedés szétteríti a terrorizmust.

"Egyesek kapcsolatba akarják hozni a közel-keleti menekültek beáramlását és a terrorveszélyt" – mondta francia elnök november 18-án polgármestereknek. az EUobserver szerint. "Az igazság az, hogy ez a kapcsolat létezik, mert Irak és Szíria lakói éppen azért menekülnek, mert ugyanazok gyilkolják őket, mint akik ma minket támadnak." Ettől függetlenül végre fogják hajtani a kötelező biztonsági ellenőrzéseket, mielőtt befogadnák őket.

Párizshoz hasonlóan Berlin és Bécs is kitart az áthelyezési rendszer mellett. Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellár csütörtökön találkozott, ahol a határok megvédésének fontossága mellett a kvóták szükségességéről beszéltek. A német kormányfő szerint az olasz- és görögországi uniós "hotspotokat" gyorsan fel kell állítani nem csak a menedékkérők fogadására, hanem a méltányos elosztásukra is, írta a német dpa hírügynökség.

A szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen ezzel szemben arra szólított fel, hogy "azonnal fejezzék be a migránsok fogadását" és "szórják szét" azokat, akik már ott vannak. A lengyel kormányfő is tiltakozott a kvótarendszer ellen, amelyre Magyarország mellett Csehország, Románia és Szlovákia nemmel szavazott.