Szlovákia perel a kötelező menekültkvóták miatt

2015.12.02. 13:43
Magyarország is hamarosan eljárást indíthat az Európai Unió Bíróságán.

A szlovák kormány az Európai Unió Bíróságán támadta meg azt az uniós programot, amely 120 ezer, Görögországba és Olaszországba érkezett menedékkérőt oszt el az EU-s országok között, adta hírül az MTI szerdán. Ez az a rendkívüli művelet, amelyet szeptemberben Magyarországgal, Csehországgal és Romániával közösen leszavaztak a brüsszeli miniszteri tanácsülésen

A szlovák igazságügyi minisztérium szóvivője már akkor bejelentette: az Európai Unió Bíróságán fogják megtámadni a döntést. Indoklásuk szerint a Miniszterek Tanácsa megkerülte a rendes jogalkotási eljárást, egyébként pedig csak teljes egyetértésben dönthetett volna egy ilyen horderejű ügyben.

Az unió két menekültelosztási programjában legfeljebb 160 ezer menedékkérőt irányítanak át másik tagállamokba a következő két évben. Ebből 902 fő jut Szlovákiára. A „kvótákat” a befogadó ország gazdasági ereje, lakosságszáma és a menekülthullámnak való kitettsége alapján számították ki az Európai Bizottságban.

Ha egy tagállam vonakodna befogadni a neki szánt menedékkérőket, kötelezettségszegési eljárás során felelhet érte.

Valószínűleg a magyar kormány is keresetet fog benyújtani a művelet ellen ebben a hónapban. November közepén vitatta meg az Országgyűlés a Fidesz–KDNP-s törvényjavaslatot, amely kötelezi a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a menekültek kötelező kvóták alapján való szétosztásáról szóló uniós jogszabály megsemmisítését. A baloldali ellenzék két képviselő kivételével az indítvány ellen szavazott.

Magyarországnak 1294 menedékkérőt kellene befogadnia az uniós döntés értelmében.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !