Azonnal nemzetközi ellenőrzés alá vennék a görög határt a liberálisok

2016.01.29. 16:58 Módosítva: 2016-01-29 21:32:14
Kétezer határőrből álló akciócsoportot küldene a görög-török határra az európai liberálisok frakcióvezetője, Guy Verhofstadt. Egy olyan jogi eszközt vetne be, amelyet Magyarország éppen bíróságon támad.

Tagállami határőrökből és európai köztisztviselőkből álló kétezer fős vészhelyzeti küldöttség venné át a görög–török határ felügyeletét az Európai Liberálisok és Demokraták (ALDE) pénteken közzétett akcióterve (pdf) szerint.

„Nem négy hónapon belül, nem öt hónapon belül, hanem azonnal, miután az állam- és kormányfők meghozzák erről a döntést február 18-án” – jelentette ki Guy Verhofstadt, az ALDE frakcióvezetője péntek délután.

A különleges egység átvenné az irányítást a menedékkérők vizsgálatában, elkezdené a kérelmek előzetes elbírálását, és segítene visszaküldeni azokat a bevándorlókat, akik vélhetően nem jogosultak nemzetközi védelemre. Az Európai Bizottság felügyelné az akciót.

Vészhelyzetre hivatkozva azonnal cselekednének

Orbán Viktor többször javasolta már, hogy ha Görögország nem képes megvédeni a határait, akkor az Európai Unió ezt közösen tegye meg. Fontos különbség ugyanakkor, hogy a magyar miniszterelnök a nemzetek kezében tartaná a határok őrzését. A december közepén tartott csúcstalálkozón politikai megegyezés született, hogy közös határőrséget hoz létre az Európai Unió a schengeni határok védelmére. Hónapokba telik azonban, amíg ez a határőrség feláll. A működésének részleteiről júniusig kell, hogy megegyezzenek a belügyminiszterek. A legtöbbet vitatott pont az, hogy mi történik, ha egy tagállam nem kér a külső nemzetközi segítségből.

Verhofstadt ugyanarra a jogalapra hivatkozva hozná létre a gyors-reagálású egységet, amelyet a menekültek elosztására használt kvótarendszer elfogadásakor használtak. Az EU-s szerződés (78. cikk (3)) szükséghelyzet esetén, amelyet „harmadik országok állampolgárainak hirtelen beáramlása jellemez”, felhatalmazza a miniszterek tanácsát, hogy ilyen átmeneti intézkedéseket hozzon. 

Pontosan ezt az eljárást támadja az Európai Unió Bíróságán jelenleg is Magyarország és Szlovákia, arra hivatkozva, hogy a „kvótarendszer” elfogadásakor a miniszterek tanácsa megkerülte a rendes jogalkotási eljárást, egyébként pedig csak teljes egyetértésben dönthetett volna egy ilyen horderejű ügyben.

A görögöket nem lehet kényszeríteni

Arra a kérdésre, hogy miként venné rá a görög kormányt arra, hogy együttműködjön a nemzetközi erőkkel, Verhofstadt azt válaszolta: „írásba kell foglalnunk, hogy

aki nem fogadja el ezt [a megoldást], ki kell lépnie Schengenből

Azokra a vádakra, hogy Görögország nem védi meg az unió külső határát, a görög külügyi államtitkár, Nikosz Kszidakisz az Euronewsnak így nyilatkozott: „Hivatalosan senki, egyetlen kormány, vagy egyetlen szervezet sem fogalmazott meg ilyen véleményt. […] Görögország megvédi a határait a Frontex nevű uniós ügynökséggel közösen, de nem élhet vissza a nemzetközi szerződésekkel és az erkölccsel.

Nem fordíthatjuk vissza a menekültekkel teli csónakokat, hogy mindenki megfulladjon.

Akik azt mondják nekünk, hogy nem védjük meg a tengeri határainkat, nos kérem őket, magyarázzák el, pontosan mit teszünk rosszul és mondják el, mit kellene tennünk! De ezt senki nem teszi meg.”

Sejteni lehet, hogy azért sem merik Görögországban erőltetni az európai segítséggel kivitelezett, szigorú határellenőrzéseket, mert a pénzügyi mentőöveken menő tavalyi viták miatt a görögöknek megroggyant a bizalmuk az EU-ban, és nem akarták tovább erősíteni az ottani szélsőségeseket.

Február 18-án sűrű a program

Guy Verhofstadt a holland miniszterelnöknél, Mark Rutténél, és az EU-s kormányfők tanácsát vezető Donald Tusknál fog lobbizni az ötletével a következő napokban. A február 18-ára tervezett csúcstalálkozó programja már így is zsúfolt: a fő téma az lesz, milyen alkuval védjék ki Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból. Sajtóértesülések szerint már az asztalra került egy javaslat, ami alapján London különleges esetben befagyaszthatja a külföldi munkavállalóknak járó szociális juttatásokat. Erre a vitára ültetik majd rá a szokásos menekültügyi civakodást. Múlt héten Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság azt mondta, újabb rendkívüli csúcstalálkozóra lehet szükség a migránsválság megoldására.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!