Bevándorlóellenes megjegyzése miatt kizárják a német jobboldali képviselőt a konzervatív EP-frakcióból

2016.03.08. 22:28 Módosítva: 2016-03-08 22:55:37
Beatrix von Storch februárban azt írta: fegyveres erőszakkal is visszatartaná az illegális határátlépőket, nőket és gyerekeket is. Távoznia kell a frakcióból.

Párttársával együtt kizárják az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) képviselőcsoportból azt a német jobboldali politikust, aki februárban egy közösségi portálon írt bejegyzésében kijelentette: „támadó” mindenki, aki nem hajlandó megállni a határon, a „támadók ellen pedig védekezni kell”.

A bejegyzéshez fűzött megjegyzések között aztán a következő mondatváltás zajlott le egy kommentelő és a képviselő között:

Vajon fegyveres erőszakkal akarjátok megakadályozni gyerekes nők belépését a zöldhatáron?

Igen.

Később újabb bejegyzésben hozzátette, hogy „alapvetően” ellenzi a gyermekek elleni erőszakot, és úgy véli, az „erőszak a legeslegutolsó eszköz”.

Alternatíva Németországnak

Von Storch az Alternative für Deutschland (AfD) pártban politizál, és saját pártelnöke, Frauke Petry január végi nyilatkozata mellett állt ki, amely így szólt: meg kell akadályozni az illegális határátlépést, szükség esetén akár lőfegyver használatával.

Az AfD jelszava: bátorság az igazsághoz, ezzel indít a honlapjuk. Programjuk szerint

  • megszüntetnék az eurót és visszaállítanák a német márkát,
  • nemzetállamok Európájában gondolkodnak,
  • a törvények erejét hangsúlyozzák az állami intézmények felett,
  • svájci mintájú közvetlen demokráciát vezetnének be,
  • magasabb nyugdíjat fizetnének a többgyerekes szülőknek,
  • az oktatást elsősorban családi keretek között képzelik el,
  • ellenzik a megújuló energiatermelés állami támogatását,
  • és a mostaninál jóval szelektívebb bevándorlási szabályokat hoznának, amely „a képzett és integrációra hajlandó” migránsokat részesíti előnyben.

Cameron és Merkel játékának áldozatai

Az ECR frakció elnöksége kedden este hozta meg a döntést Strasbourgban. Szűkszavú közleményükben azt írják: az AfD küldöttségnek a hónap végéig ki kell lépnie a képviselőcsoportból, különben kezdeményezni fogják a kizárásukat.

A képviselőcsoport két legnagyobb nemzeti küldöttségét a brit Konzervatív Párt és a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság adja.

Von Storch és párttársa, Marcus Pretzell epés Facebook-hozzászólásban reagáltak a hírre. David Cameron és Angela Merkel bábjainak nevezték a döntést meghozó frakciótársaikat. Merkelnek az az érdeke, hogy befeketítse a 10 százalék fölött mért népszerűségű AfD-t a vasárnap esedékes német tartományi választások előtt Baden-Württembergben, Rajna-vidék-Pfalzban és Szász-Anhaltban, írták.

David Cameron manőverén is átlátnak: a brit miniszterelnök, ahelyett, hogy tényleges EU-s reformokért küzdene, és az AfD-vel működne együtt, valójában csak még több pénzre pályázik a német adófizetők zsebéből, és ezt kaphatja meg a német kancellártól, ha kizáratja őket a frakcióból.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!