Jöhet a vízummentes belépés a törököknek az EU-ba

2016.05.04. 13:07 Módosítva: 2016.05.04. 16:24
Azt javasolja az Európai Bizottság a tagállamoknak, hogy töröljék el a vízumkényszert Törökországgal szemben.

Meggyőzték az Európai Bizottságot (EB) az elmúlt hetekben Törökországban életbe léptetett reformok, és az ígéretek, amelyeket a török kormány tett, hogy júniusig megkaphassák a jogot a schengeni zónába való vízummentes beutazásra.

„Az előző hetekben Törökország meggyőzően haladt előre a vízummentesség feltételeinek teljesítésében – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerda délben Brüsszelben. – Ha Törökország fenntartja ezt az ütemet, júniusig teljesíthetik a fennmaradó kritériumokat is.”

Az EB szerdán azt javasolta, hogy ha Törökország minden feltételt teljesít, az uniós országok töröljék el vele szemben a vízumkényszert. Írország és Nagy-Britannia kivételével az összes uniós államba, plusz Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába és Svájcba lesznek jogosultak belépni, de csak legfeljebb 90 napra. A vízummentességgel nem jár munkavállalási engedély a beutazó törököknek.

A döntést az Európai Parlament és a kormányokból álló miniszterek Tanácsa közösen fogja meghozni.

„A vízummentesség nem azt jelenti, hogy kontrollálatlanul be lehetne utazni az EU-ba – hangsúlyozta Dimitrisz Avramopulosz, a belügyekért felelős uniós biztos. – csak olyanok léphetnek majd be, akiknek van biometrikus útlevelük.” Egyelőre senkinek nincs ilyen, ujjlenyomat-adatokat is tartalmazó útlevele Törökországban. A Bizottság információi szerint június elején fogják elkezdeni gyártani őket, és naponta maximum tízezret tudnak előállítani.

Vajon két hónap alatt felszámolja Törökország a korrupciót?

Törökország teljesítménye valóban figyelemre méltó, szinte már gyanús, hogy hogyan tudtak ilyen villámgyorsan letudni uniós kritériumokat, amelyeknek évek óta nem felelnek meg. A 72 feltételből egy hete még csak hatvanat teljesítettek, március közepén 35-öt, az Európai Bizottság közleményei szerint. 

Öt területen kell még előrelépnie a török hatóságoknak. Kételkedünk benne, hogy ezeket az ügyeket lehetséges két hónap alatt megtisztítani a visszásságoktól, de az Európai Bizottság nagyon derűlátó. Törökországnak

  • eredményeket kell felmutatnia a korrupció elleni harcban,
  • hatékonyan együtt kell működnie minden uniós országgal a bűnüldözésben, többek között kiadatási kérdésekben,
  • kooperációs egyezséget kell kötnie az unió rendőrségi ernyőszervezetével, az EUROPOL-lal,
  • uniós szintre kell hoznia a személyi adatok védelméről szóló törvényeit,
  • felül kell vizsgálnia szervezett bűnözésre és a terrorizmusra vonatkozó szabályozását, úgy, hogy azok biztosítsák a jogot a tisztességes bírói eljárásra, a szólásszabadságra és a gyülekezési szabadságra.

Az elmúlt 48 órában is meglepő eredmények születtek az intenzív uniós-török egyeztetéseken, tudtuk meg bizottsági forrásból. A törökök hétfőn megszüntették a saját vízumkényszerüket 11 EU-s országgal, köztük Ciprussal szemben. A török törvényhozás kedden beleegyezett, hogy felállítanak egy bizottságot, amely a rendvédelmi szervek dolgozóit felügyeli majd. Elfogadtak egy roma akciótervet, és egy akciótervet a korrupció felszámolására. Ezen kívül rengeteg nemzetközi szerződést fogadtak el.

Németországnak nagyon-nagyon fontos, hogy Törökország megkapja a vízummentességet

A márciusi EU-csúcson az uniós tagállamok erős német nyomásra megegyeztek Törökországgal, hogy Ankara segít megállítani az Európa felé tartó menekülteket és migránsokat. A török kormány cserébe azt kérte, hogy a török állampolgárok felgyorsított ütemben kapjanak vízummentességet a Schengen-zónába. Egy uniós vezető akkor szkeptikusan megjegyezte az EUrologusnak, hogy az egyezség bármikor összeomolhat, mert a Miniszterek Tanácsában sokan nem értenek vele egyet, hogy Törökország megérett rá, hogy vízummentességet kapjon.

A nemzeti kormányok attól tartanak, hogy a saját populista kihívóikat erősítené a török vízummentesség, és azon törik a fejüket, hogyan lehetne kibújni a megállapodás alól. Az Európai Parlament attól tart, a Bizottság bármit átnyom, hogy megfeleljen a törökökkel kötött megállapodásnak.

Ankara súlyos katonai nyomás alatt tartja a kurd területeket, ahonnan már 150 ezer kurdnak kellett elmenekülnie az országon belül. Egyre valószínűbb, hogy Törökországból az újságírók, az emberjogi aktivisták is menekülnének, ha tehetnék. Ha nincs vízumkényszer, ezt könnyebben megtehetik: ettől is félnek az európai kormányok.

Az EP nem repes az örömtől

Az Európai Parlament (EP) kész arra, hogy a siker érdekében konstruktív szerepet játsszon, de a független jogszabályi ellenőrzést biztosítani kell, a parlamenti eljárásokat nem lehet megkerülni, áll az EP szerdán kiadott közleményében. Az összes vízummentességre törekvő ország egyenlő elbánás alá esik, tehát a javaslat csak akkor kerülhet az asztalra, ha az összes feltétel teljesült, írták.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!