Brüsszeli dádá Orbán lengyel szövetségesének

2016.06.01. 14:56
Az Európai Bizottság szerint veszélyes lehet a jogállamiságra, amit a lengyel kormány az alkotmánybírósággal művel.

Némi huzavona után továbbléptette a lengyel kormány elleni eljárást az Európai Bizottság. Még januárban kezdett el vizsgálódni az uniós testület a „jogállamisági keretben”, mert a tavaly megválasztott kormány gyanúsan nekiállt átfaragni a lengyel jogállamot.

Most egy véleménnyel lépett új szakaszba az eljárás. Az alkotmánybíróság körüli kavarás húzta ki a gyufát Brüsszelben: a frissen megválasztott Jog és Igazságosság (PiS) nem volt hajlandó beiktatni azokat a bírákat, akiket még elődje jelölt. Saját embereket választott helyettük, és egy új törvénnyel szabályozná a testület működését (a vita hátteréről bővebben itt írtunk).

A brüsszeli döntést eredetileg múlt hétre ígérték, de ehelyett mégis inkább elküldték Frans Timmermans első alelnököt tárgyalni Varsóba, hátha nem kell kenyértörésre vinni az ügyet. A Politico szerint viszont tegnap bekeményítettek a lengyelek, Jarosław Kaczyński, a PiS erős embere pedig egy interjúban kérdőjelezte meg az egész eljárás jogosságát.

Frans Timmermans szerint konstruktívak voltak a megbeszélések, de konkrét lépéseket szeretnének látni, hogy megoldják a jogállamiságot fenyegető rendszerszintű veszélyeket.

A lengyeleknek most két hete van arra, hogy válaszoljanak, de nagyon messze állnak attól, hogy bármilyen büntetést kapjanak. Azt csak az úgynevezett hetes eljárás szerint kaphatnának, ennek most csak az előszobájába léptek be. A végén ráadásul minden tagállam beleegyezése kellene az esetleges szankciókhoz, de Orbán Viktor már korábban jelezte, hogy vétózna egy ilyen döntést. A PiS a Fidesz egyik legfőbb szövetségese, a magyar miniszterelnök a legutóbbi uniós csúcson is kiállt mellettük, kettős mércét emlegetve.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!