Befuccsolt a magyar kormány ellen indított polgári kezdeményezés

2016.06.20. 15:51 Módosítva: 2016.06.21. 00:31
A szervezők rájöttek, hogy nem ez a megfelelő eszköz a populista mozgalmak elleni küzdelemre. Novemberig gyűjthették volna az aláírásokat, de már most berekesztik a gyűjtést.

Tavaly októberben indult az aláírásgyűjtés Európa-szerte „a magyar kormány egyre önkényesebb politikája miatt, melynek megfékezése érdekében az Európai Unió nem tudott megfelelő intézkedésekkel válaszolni, számos emberi jogokat védelmező szervezet elmarasztaló jelentései ellenére”. Az „Ébredj, Európa!” című uniós polgári kezdeményezés azt kérte volna az Európai Bizottságtól, hogy indítsa el a „hetes cikk” szerinti jogállamisági vizsgálatot a magyar kormány ellen.

 

Hetes cikk

Az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke  egy konzultációs folyamatot indít be az EU-s kormányokat összefogó Tanács és egy olyan tagállam között, ahol fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy sérülnek az unió alapvető értékei. Mik ezek az értékek? Az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok – ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait – tiszteletben tartása. „Ezek az értékek közösek a tagállamokban, a pluralizmus, a megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás, valamint a nők és a férfiak közötti egyenlőség társadalmában” – mondja ki a szerződés. Ha a több körös konzultáció ellenére is sárba tiporják az alapvető európai értékeket a renitens tagállamban, akkor EU-s csúcstalálkozót hívnak össze, ahol büntetést szabhatnak ki: például megvonhatják a tagállam szavazati jogát az uniós miniszterek tanácsában.

A kezdeményezés arra kívánta felszólítani az EU-t, hogy védje meg a demokráciát Magyarországon és ösztönözze a magyar kormányt az Európai értékekhez való visszatérésre.

Az aláírásgyűjtés beindítása óta lezajlott viták azonban elgondolkodtatták a szervezőket, és végül arra jutottak, hogy „egy Európai Polgári Kezdeményezés nem a megfelelő eszköz ezeknek az összetett és érzékeny kérdéseknek a kezelésére. Ezért úgy döntöttünk, hogy kezdeményezésünket lezárjuk.”

WAKE UP EUROPE4
Fotó: humanistfederation.eu

„Az elmúlt hónapokban Orbán Viktoréhoz hasonló politikát képviselő kormányok és mozgalmak jutottak hatalomra illetve alakultak meg más európai országokban. Ez szomorúan igazolja eredeti meglátásunkat: hogy az európai értékek magyarországi fenntartására vonatkozóan a hazai politikai pártok illetve az EU intézményrendszerének tehetetlensége hozzájárult további, Európa mai kihívásaira leegyszerűsítő válaszokat szorgalmazó populista mozgalmak gyarapodásához” – írják a honlapjukon.

Az “Ébredj, Európa!” kezdeményezésnek soha nem állt szándékában, hogy bármely EU tagállam polgárait kiközösítse vagy megbélyegezze

és sajnáljuk, hogy egyesek, főleg Magyarországon, ezt így értelmezték” – teszik hozzá.

Megjegyzik, hogy az Európai Bizottság Lengyelországgal szemben beindította a “Jogállamiság védelmét szolgáló kereteljárását”, Magyarországgal kapcsolatban erre soha nem került sor: vagyis kettős mércét alkalmaznak.

Megfelelően meghatározott kritériumok hiányában az a döntés, hogy az EU milyen esetekben indítja el a fent nevezett eljárást, túlságosan függ politikai alkudozásoktól, és ez inkoherens döntéshozatali gyakorlatot eredményez.

A politikai alkudozások tárgyává vált ad hoc vizsgálatok helyett olyan korai figyelmeztető rendszerre volna szükség, amely az összes tagállam tevékenységét vizsgálja, az adott kormányok politikai hovatartozásától függetlenül, áll a nyilatkozat végén.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!