Októberben már közös európai határfelügyelet védi a tengeri szakaszt

GettyImages-534173856
2016.09.14. 16:50

Október közepén megkezdheti működését a közös uniós határ- és parti őrség, írja az MTI. A közös határ- és parti őrség létrehozásához, amely így október közepén már megkezdheti a működését.

Az Eurológus tavaly decemberben a javaslat ismertetésekor azt írta, a szervezet saját dolgozói mellé a tagállamok legalább 1500 határőrt ajánlanának fel, akik a nemzeti hatóságoknál dolgoznának, amíg nincs rájuk szükség, de a mozgósításkor pár napon belül bevethetőnek kell lenniük.

A szerdai döntés ismertetésekor Robert Kalinák, az unió soros elnökségét jelenleg betöltő Szlovákia belügyminisztere azt mondta, „közvetlen hatással van a schengeni övezet egészére, hogy miként kezeljük a külső határainkat. Az európai határ- és parti őrség segíteni fog benne, hogy közösen szálljunk szembe napjaink kihívásaival. Kizárólag a külső határaink hatékony kezelésével térhetünk vissza a rendes kerékvágásba, nincs más út."

A szervezet felállításáról szóló jogszabály október 6-án lép hatályba, az ügynökség ezt követően kezdheti meg a működését. Ez nem jelenti azt, hogy a jövőben az országokban megszűnik a saját határőrség, a tagállamok továbbra is megtartják határaik védelmének hatáskörét, azonban szükség és kérés esetén a határ- és parti őrség meghatározza a megfelelő létszámú stábot és technikai felszerelést és támogatást tud nyújtani, hiányosságok esetén időben be tud avatkozni.

Az Európai Bizottság korábbi tájékoztatása szerint az ügynökség feladatai között szerepel a migrációs áramlások nyomon követése, a gyenge határőrizeti pontok azonosítása, valamint az, hogy válaszintézkedéseket hajtson végre azokban az esetekben, amikor az EU valamely külső határát veszély fenyegeti.  • Tippek
  • Árfolyam