Az EU akkor is védhetné a határt, ha egy tagállam nem akarja

2015.12.15. 18:19
Az uniós tervezet Orbán Viktor kívánságát is teljesítené, hogy védjék közösen a görög határt. De nem úgy, ahogy a magyar kormány szeretné.

Egy úgynevezett Európai Határ- és Parti Őrséget hozna létre az Európai Bizottság. Ehhez átalakítanák az uniós határőrizeti ügynökséget, a Frontexet, és kiszélesítenék a jogköreit, derül ki a kedden bemutatott javaslatból. A szervezet saját dolgozói mellé a tagállamok legalább 1500 határőrt ajánlanának fel, akik a nemzeti hatóságoknál dolgoznának, amíg nincs rájuk szükség, de a mozgósításkor pár napon belül bevethetőnek kell lenniük.

Mi az a Frontex?

Az Európai Unió Tagállamai Külső Határain Való Operatív Együttműködési Igazgatásért Felelős Európai Ügynökség (tehát maradjunk abban, hogy a Frontex) 2005-ben kezdett el működni. Budapest is versenyzett érte, hogy nálunk legyen a székhelye, de végül Varsó nyert. Alig 350 dolgozója van, de a migránsok nagy száma miatt épp bővítik a létszámot. A külső határok védelme a tagállamok felelőssége, ezért a Frontex csak segítséget nyújt ehhez a feladathoz. Részt vesz közös műveletek megtervezésében és végrehajtásában, de eseti nemzeti felajánlásokkal dolgozik. Emellett összehangolja az uniós országok tevékenységét, képzéseket tart, kezeli a tagállamok által biztosított műszaki eszközök jegyzékeit, kockázatokat elemez és hasonlóan érdekfeszítő feladatokat végez.

Az Európai Bizottság akár akkor is beküldethetné a közös határvédelmi egységet egy tagállamba, ha az kifejezetten elutasítja a segítséget.

Az uniós országoktól minősített többség kellene a végrehajtási döntéshez, ha akadékoskodna az érintett tagállam.

Az ügynökség segítené az „illegálisan Európában tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok” (például a sikertelen menedékkérelmet beadók) visszaküldését is.

Lépni kellett

Az uniós testület azért vállalt be egy ennyire merész javaslatot, mert az, hogy Görögország nem bír el a határaira érkező bevándorlási nyomással, megmutatta, mennyire életképtelen a mostani rendszer.

Az ország gazdasági működőképességét az EU gazdasági mentőöve tartja fenn, és nincs erőforrása, hogy ellenőrizze a határait. Még ha akarna, akkor sem tudna kerítést húzgálni a több ezer szigete köré, és a turizmust sem kifejezetten dobná fel a szögesdrót. A többi tagállam hajlandó volt segíteni, de ezt először a görög kormánynak kellett kérnie, amire sokáig nem volt hajlandó.

De miért vonakodtak a görögök?

Ha egy menedékkérőt regisztrálnak, akkor a menedékkérelme elbírálást is annak a tagállamnak kellene lefolytatnia, ahol belépett az unióba, addig pedig az ellátásáról is gondoskodni kell.

A görög menekültrendszer csak 2000 ember ellátására alkalmas – ennél általában még egy nap alatt is jóval többen érkeznek. Ha a regisztráltak továbbállnának, elvileg bizonyos feltételekkel visszaküldhetnék őket Görögországba, mert ott lépték át először a közös határt, de ezt a lehetőséget az áldatlan állapotok miatt a többi ország nem alkalmazza.

Nem véletlen, hogy az EU az ENSZ-szel közösen 50 ezer új férőhelyet próbál létrehozni Görögországban, ahogy az sem, hogy Alexisz Ciprász miniszterelnök azt fejtegette: a menedékkérők abban a tagállamban adhassák be a kérelmüket, ahol akarják.

Idén már közel 800 ezren érkeztek Görögországba, de egy jelentős részüket nem regisztrálták, ami a párizsi terrortámadás után különösen problémás.

A vérengzést nem menedékkérők, hanem uniós állampolgárok követték el, de a francia hatóságok szerint legalább ketten a migránsok közé vegyülve jöttek vissza az EU-ba.

A tervezet bemutatásakor Frans Timmermans leszögezte, hogy még a tagállamok állampolgáraira is szisztematikus ellenőrzések bevezetését javasolják, ha a schengeni térségbe be- vagy kilépnek. Így talán könnyebben kiszűrhetnék a dzsihadisták oldalán harcolókat.

Másrészt egyre több Schengen-övezeti ország állította vissza ideiglenesen a belső határai ellenőrzését, ami még belefér a szabályokba, de Brüsszelben attól félnek, hogy állandósulhat a helyzet. Schengennel az EU egyik leglátványosabb vívmánya bukna el.

Az EU bekeményített. Múlt héten Görögország ellen – Horvátországgal és Olaszországgal együtt – kötelezettségszegési eljárás indult, hogy az uniós szabályoknak megfelelően vegyék le minden migráns ujjlenyomatát és küldjék be a központi EU-adatbázisba.

Állítólag már azzal fenyegették a görögöket, hogy kirakják őket a Schengen-zónából. Azóta valahogy kezesebbé váltak.

Alexisz Ciprasz miniszterelnök a múlt héten arról győzködte a hazai közvéleményt, hogy mindenkinek meg kell értenie, az uniós jogi kötelezettségeik teljesítése a terrorizmus elleni harcot segíti. Különféle eszközöket, például sátrakat kértek, valamint belementek, hogy tagállamok által önkéntes alapon összedobott csapatok segítsenek a határellenőrzésben és a menedékkérelmek feldolgozásában. A Frontex már korábban kért 775 főt, de eddig a létszám kétharmada sem jött össze.

Lengyel-magyar ellentengely

Brüsszel terve erősen megosztja a tagállamokat. A franciák és a németek támogatják, és a görög miniszterelnök is üdvözölte a parti őrség ötletét, de azt hangsúlyozta, hogy a végső szót meg kell tartaniuk maguknak.

Az egyik leghangosabb ellenző Magyarország. Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn azt fejtegette, hogy a külső határok védelme közös európai ügy, amelyben sokkal határozottabban kellene fellépni, de a határvédelem a nemzeti szuverenitás része. Arról lehetne szó, hogy önkéntes felajánlások helyett kötelező kvótákkal határozzák meg, ki mennyi határőrt küldjön, de

helytelennek tartana minden olyan megoldást, amely európai határőröket kényszerítene egy tagállamra.

Orbán Viktor: „a határ védelme nemzeti hatáskör”

Korábban Orbán Viktor hatpontos menekültügyi tervében is azt javasolta, hogy Görögország adja át a határai védelmét az Európai Unió „közös rendészeti erejének”. Ugyanakkor ő meggyőzéssel akarta erre rávenni Athént, és a nemzetek kezében tartaná a határok őrzését.

A legvehemensebben az euroszkeptikus-konzervatív lengyel kormány ment neki a tervnek. Witold Waszczykowski külügyminiszter nem vitatta, hogy meg kell erősíteni a Frontexet, de szerinte a javaslat nem demokratikus.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs és uniós belügyekért felelős biztos igyekezett megnyugtatni a tagállamok szuverenitása miatt aggódókat. Először mindig felmérnék a helyzetet, és ha hiányosságokat látnak a határvédelemben, először „javító intézkedésekre” szólítanák fel a tagállamokat. Csak akkor küldenék be az új ügynökség embereit, ha az adott kormány nem tenne eleget a kéréseknek. Elismerte, hogy

akár tagállami kérés nélkül is bevetnék az új szervezetet, de nem egyoldalúan, hanem uniós döntéshozatali módszerek alapján cselekednének.

Csütörtökön a tagországok rögtön a legmagasabb szinten, állam- és kormányfői csúcstalálkozón foglalkozhatnak a javaslattal. Valószínűleg végül erősen fel fogják vizezni a szöveget, de Frans Timmermans cseppet sem törődött ezzel. „Ha a tagállamoknak van jobb ötlete, mondják meg” – válaszolt a felvetésre. „Ez egy biztonsági háló”, amit a gyakorlatban nem nagyon vagy egyáltalán nem használnának, sikerült kiválóan megindokolnia, hogy miért van szükség a közösségi döntés alapján is elrendelhető bevetési lehetőségre.

A Fidesz is üdvözölte az EP-ben

Az Európai Parlamentnek is lehet egy-két szava, amellyel közösen kell kikalapálni a végső megállapodást. A képviselők a hivatalos bejelentés előtt közvetlenül vitázhattak a határőrizetről, ahol a várható koreográfia érvényesült. Főleg az euroszkeptikusok, a szélsőjobb és a görög kormánypártot is sorai közt tudó szélsőbal szapulta a még nem is látott szöveget.

A Fidesz csoportja, a Néppárt tűnt a leglelkesebbnek, a legtöbb felszólalójuk már előre támogatta a tervezetet. Gál Kinga üdvözölte, hogy a Bizottság javaslata végre a külső határok védelmére összpontosít, ugyanakkor körültekintésre hívta fel a figyelmet a tagállami szuverenitás érzékeny kérdésében.

A szociáldemokrata oldalon Niedermüller Péter (DK) is fontos előrelépésként nyilatkozott a javaslatról az egységes európai határőrség felállítására, mert csak így lehet humánusan ellenőrizni az EU-ba érkezőket. Ugyanakkor felháborítónak tartotta, hogy „vannak olyan tagállamok, akik a rosszul értelmezett nemzeti önállóság fenntartása érdekében gáncsolni akarják ezt a tervet, és ezzel kockáztatják a többi tagállam és az uniós polgárok biztonságát. Különösen visszatetsző, hogy közéjük tartozik az a magyar kormány is, amelyik egészen ideig arról szavalt, hogy szükség van a külső határok erősebb védelmére, a biztonság garantálásra” – vélekedett írásban beadott hozzászólásában.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!