Nem vonja vissza Brüsszel a kötelező kvótát

GettyImages-530956544
2016.09.15. 19:16
Hiába értelmezték így baloldali képviselők Juncker szavait, az Európai Bizottság szóvivője tagadta, hogy feladnák a kvótákat.

Az Európai Bizottság elnöke tegnap ejtett el egy megjegyzést arról, hogy menekültügyben az uniós tagállamok közti szolidaritásnak

szívből kell jönnie, nem lehet kikényszeríteni.

Ezt úgy is lehetett érteni, hogy visszavonhatják a kötelező újraosztási rendszerről szóló javaslatot, amiről október 2-án népszavazunk, de nem volt egyértelmű, ezért mi is csak kérdőjellel írtunk erről.

Ehhez képest baloldali politikusok is rárepültek a kijelentésre, mint Molnár Csaba DK-s vagy Harangozó Gábor MSZP-s politikus. Mindketten azzal érveltek, hogy Brüsszel visszaszívta a javaslatot, és ezzel értelmetlenné vált a népszavazás. (Hasonlóan, mint amit a Fidesz eljátszott az MSZP-vel a vasárnapi zárvatartásnál.)

Árnyékra ugrottak

A BruxInfo a Bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján kérdezte meg, újragondolta-e Juncker az EU-ba már megérkezett menedékkérők kötelező szétosztását, amit májusban javasoltak.

Egyáltalán nem ez a helyzet

 – tisztázta Margaritisz Szkinasz, Jean-Claude Juncker szóvivője. A bizottsági elnök arra utalt, hogy olyan szolidaritásra lenne szükség az Európai Unióban, amit nemcsak alkalmazunk, hanem átérzünk. A kérdés viszont a közös uniós jogról szól, és ez „nem opcionális”.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!