Csúsztatással és viccelődéssel ért Orbán Pozsonyba

2016.09.16. 14:45 Módosítva: 2016.09.16. 14:53
Külön a luxemburgiak kedvéért fotózkodott Junckerrel a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor közvetlenül az Európai Parlament elnökétől érkezett a pozsonyi uniós csúcstalálkozóra. „Nevezhetjük tárgyalásnak is” – nyilatkozta a Martin Schulz-cal folytatott megbeszéléséről.

„Hangsúlyozottan arra kértem az elnök urat, hogy adja meg a tiszteletet a magyaroknak, és ne használjanak jogalkotási trükköket”, mert „a miniszterelnökök az önkéntes kvóta mellett döntöttek, és a Parlament – összejátszva a Bizottsággal – ezt kötelező kvótára változtatta. Azt kértem, hogy ezt ne tegyék többé, mert ezt a nemzetállamok nem tudják elfogadni” – csúsztatott egyet a miniszterelnök.

A tagországok miniszterei ugyanis – igaz, magyar, cseh, szlovák és román ellenszavazattal – támogatták a menedékkérők korlátozott, 120 ezres újraleosztását. Amiről Orbán Viktor beszél, az az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács, de ez a jogi döntéshozatalban közvetlenül nem vesz részt. Hab a tortán, hogy a testület idén februárban például kifejezetten sürgette a döntés végrehajtását, amit Orbán Viktor beleegyezése nélkül nem mondhatott volna ki.

A lépcsőre felmenet egyébként Orbán Viktor épp az Európai Tanács szerepéről beszélgetett valakivel, amit a kamera is elcsípett. „A miniszterelnökök azt mondták, hogy a politikai irányvonal az volt...” – mondja Orbán Viktor helyesen, hiszen az állam- és kormányfők csak iránymutatást adnak, a jogalkotási folyamatban nem vesznek részt döntéshozóként. „Az is jó, hogy ezt így nem hitelesítette, hogy ezt így ne piszkálják” – válaszolták neki a stábjából. Hogy ki és mit, az sajnos nem derül ki egyértelműen.

Fotó a luxemburgiaknak

A végére még egy kis móka is belefért. A csoportképhez beállították két szövetségese, a csúcsot levezető lengyel Donald Tusk és a házigazda Robert Fico miniszterelnök közé. Orbán Viktor viszont kért még külön képet az Európai Bizottság vezetője, Jean-Claude Juncker oldalán is. „Az embereknek Luxemburgból” – indokolta, miért állt oda a volt luxemburgi kormányfőhöz. A luxemburgi külügyminiszter nemrég Magyarország kizárásáról beszélt az EU-ból, de azóta tisztázták, hogy ez nem a hivatalos álláspont.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!