Verekedésbe torkollt a brit EU-ellenes párt elnökválasztási küzdelme

2016.10.06. 18:06
Egy verekedés után a UKIP egyik esélyes elnökjelöltje súlyos állapotban kötött ki a kórházban. A legfontosabb célja és arca nélkül szétesőben a UKIP.

Súlyos állapotban vitték kórházba csütörtök délelőtt Steven Woolfe-t, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) európai parlamenti képviselőjét, miután összetűzött párttársaival Strasbourgban, közölte a pártot ideiglenesen vezető Nigel Farage.

Verekedett, később összeesett

A hivatalos közleményben „heves vitáról” van szó, de a brit lapok egyértelműen verekedésről írnak. A Guardian úgy tudja, Woolfe saját párttársával bunyózott össze kora délelőtt. Attól pöccent be, hogy felemlegették egy rádióinterjúját, ahol arról beszélt, fontolgatta az átállást az euroszkeptikus konzervatívokhoz. „Gyere, rendezzük le odakint!” – kiáltotta neki.

Az ökölharcban Woolfe beverte a fejét egy falba vagy egy ablakba, de utána fel tudott állni. Később bement szavazni, de az ülés felénél kiment és összeesett. Azóta már jobban van, és saját maga tudatta, hogy nem találtak vérrögöt az agyában.

Két és fél hétig bírta az elnök

Miután a UKIP elérte a legfőbb célját és kiléptette az Egyesült Királyságot az Európai Unióból, Nigel Farage lemondott az elnökségről. Az utódlással viszont egyszerűen nem boldogulnak. Miután végigvitatkozták a nyarat, Diane Jamest választották meg, de ő 18 nappal később lemondott.

A versenyben Woolfe tűnik a legesélyesebbnek, ő a legutóbb elbénázta az indulását, mert későn regisztrált. Farage mellett a UKIP legfontosabb támogatója, Arron Banks is mögötte áll.

A verekedésből is látszik, hogy a pártot erősen feszítik belülről a személyi ellentétek, valamint nagy az átjárás a UKIP és a konzervatívok között, ami bizonytalanságot okoz. Az egyetlen parlamenti képviselőjüket, Douglas Carswellt is a toryktól importálták, de azóta ő is Farage egyik fő kritikusává vált.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!