Orbánt meglepték a Trumpra adott neurotikus reakciók

2017.02.03. 12:16 Módosítva: 2017.02.03. 12:38
Az USA egy független állam, és joga van meghatároznia a saját határ-, kül- és migránspolitikáját is.

Orbán Viktor az európai kormányfők és államfők máltai, nem hivatalos csúcstalálkozóján nyilatkozott a közmédiának csütörtökön. Egy kérdésre válaszolva beszélt Donald Trump amerikai elnök azon rendeletéről is, amellyel hét muszlim többségű ország állampolgáraira beutazási tilalmat vetett ki.

Azt mondta, meglepetéssel figyeli azokat „a neurotikus európai reakciókat, amelyekkel minősítgetik az Egyesült Államok döntését” – írta az MTI. „Az Egyesült Államok nem tagja az EU-nak, egy független állam, és mint független államnak joga van meghatároznia a saját határ-, kül- és migránspolitikáját is” – jelentette ki.

Az amerikai vezetés úgy döntött, bizonyos államok polgárainak nem ad vízumot, „az Egyesült Államoknak ehhez joga van. Teljesen mindegy, hogy mi erről mit gondolunk, ez nem az európaiak ügye”. 

Az Európai Unió máltai nem hivatalos csúcsértekezletére érkező Orbán Viktor a közmédia stábjának nyilatkozik.
Az Európai Unió máltai nem hivatalos csúcsértekezletére érkező Orbán Viktor a közmédia stábjának nyilatkozik.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs / MTI

„Nekünk magunkra kell összpontosítani, a saját ügyeinkkel kell foglalkozni, és nem az Egyesült Államokat kell minősítgetni” – mondta a miniszterelnök.

Az Európai Tanács állandó vezetője, a lengyel Donald Tusk más véleményen van. Emelkedett hangulatú levélben hívta össze a tanácskozást a hét elején, melyben azt írta: az Amerikai Egyesült Államok új külpolitikája fenyegeti az Európai Unió értékeit. Kijelentette, hogy Európa a világ legjobb helye, és büszkének kell lennünk rá.

 

Migráció és Európa jövője a téma

A Vallettán összegyűlt európai vezetők arról tárgyalnak, hogy hogyan kezeljék a migránsok és menedékkérők bevándorlását az Európai Unióba.

Olaszországba és Görögországba érkeznek a legtöbben Afrikából és a Közel-Keletről. A két dél-európai ország jelentős bevándorlási nyomás alatt áll, és a kormányaik évek óta igyekeznek rávenni a többi európai uniós országot, hogy vállalják át a terhek egy részét, vegyenek át tőlük menedékkérőke, és bírálják el, hogy jogosultak-e nemzetközi védelemre.

Olaszországban decemberben új miniszterelnök vette át a kormány irányítását, és hamarosan parlamenti választásokat tartanak. Orbán Viktor arra számít, hogy az új kormánnyal Olaszország csatlakozhat azokhoz az országokhoz, amelyek szerint a helyzet tarthatatlan, az unió által a bevándorlás ügyében eddig követett irány rossz, és az a jó, amelyet Magyarország követett.

Tehát nem beengedni kell a migránsokat, és utána megoldani a problémáikat, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, azaz „nem szabad beengedni a problémát a területünkre”.

Szerinte, ha „Olaszország is csatlakozik a mi klubunkhoz, akkor az azt jelenti, képesek lehetünk arra, hogy Líbia parti vizeinél megakadályozzuk az áthajózást, és képesek leszünk arra, hogy visszavigyük a migránsokat Líbiába, ahelyett, hogy beszállítanánk őket Európába”.

Orbán Viktor magyar és Beata Szydlo lengyel miniszterelnök a tárgyalóasztalnál.
Orbán Viktor magyar és Beata Szydlo lengyel miniszterelnök a tárgyalóasztalnál.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A miniszterelnök ezt jelentős esélyként értékelte, amely fontos változást, komoly előrelépést hozhat.

A pénteki egynapos, nem hivatalos máltai csúcstalálkozó fő témája a migrációs válság mellett a megváltozott világpolitikai helyzet. Az idei első félévben Málta tölti be az Európai Unió miniszteri tanácsának soros elnökségét.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !