Emmanuel Macron jót szórakozott Magyarországon

2018.02.23. 21:26 Módosítva: 2018.02.25. 12:00
Csak mi nem veszünk részt a francia elnök európai konzultációjában. Jót szórakozott rajta, amikor elmesélte az újságíróknak.

A francia elnök a tavalyi választási kampányában megígérte, hogy szorosabbra fűzi a kapcsolatot az európai nép és az európai politika között. Ezért konzultációt indít, ahol mindenki elmondhatná a véleményét Európa jövőjéről. Franciaroszágban tavasszal indul is az akció, jelentette be még januárban. Ezután egymás után csatlakozott a kezdeményezéshez a többi ország.

Magyarország kivételével! A kormányfői csúcstalálkozót követő péntek esti brüsszeli sajtótájékoztatón kiderült, hogy

26 európai uniós vezető beleegyezett: lefolytatja a konzultációkat, de mi nem.

„Az egyetlen ország, amelyik nem fog benne részt venni, az Magyarország” – mondta. Kis szünetet tartott, majd ironikusan hozzátette: „Ez bizonyára meglepi önöket” – és mosolygott egy jót, miközben a terem nevetett a poénján.

Tényleg vicces, hogy pont a nemzeti konzultációk bajnoka nem csatlakozik a kezdeményezéshez. Lehet, hogy a magyar kormány nem szeretné összezavarni a lakosságot a választás előtt, és ezért nem veszünk részt benne. Talán a kampány után sor kerülhet rá.

Áprilisban indul

Reuters arról írt, hogy Macron április 17-én indítja a konzultációt Strasbourgban. A többi országban októberig le kellene futtatni őket, hogy a 2019. májusi EP-választási kampányban már felhasználhassák az eredményeket.

Két francia nemzetgyűlési képviselő még decemberben beszélt róla, hogy hogyan képzelik el a konzultációt. Interneten lehetne kitölteni, és Európa jövőjét érintő általános kérdéseket tenne föl. Például: mik az európai értékek? Mit vár el Európától a mindennapi életében? Milyen változásra vágyik Európában?

A konzultációt nyilvános viták követnék a résztvevő országokban. „Mindegyik országban egy nemzeti szerv továbbküldené az eredményeket egy   uniós intézmények által kiválasztott független, köztiszteletben álló személyiségekből álló bizottsághoz, amelyik kiértékelné őket” – magyarázta a Republikánus párti Michel Herbillon az EurActivnak.

Az Európáról szóló kérdések mellett helyi érdekű ügyek is helyet kaphatnának a konzultációban, tették hozzá. 

Most is futnak aktív konzultációk

Az Európai Bizottság a csúcstalálkozó előtt üdvözölte a tagállamok lelkesedését, hogy jobban be akarják vonni az állampolgárokat a közéletbe. „Az Európai Unióról szóló vitát túl gyakran ássák alá mítoszok és félremagyarázások” – írták a tanácskozásra készített állásfoglalásban. Macron kezdeményezése mellett több másik ország is tartott vagy tart most is hasonló konzultációt, emelték ki. A Bizottság felajánlotta az európai intézmények segítségét abban, hogy egy keretet biztosítsanak a lebonyolításhoz.

Megjegyezték, hogy az Európai Bizottságnak van már tapasztalata ilyen téren, mert 2015 januárja óta szervezi a „Párbeszéd a Polgárokkal” eseményeket, amelynek keretében már 478 nyilvános vitát rendeztek 160 helyszínen. 2019 májusáig még 500 fordulót tartanak.

Az Európai Bizottságnak pedig ebben a pillanatban is 26 internetes konzultációjában lehet részt venni magyarul is. Például arról, hogy mire költse az Európai Unió a gazdasági felzárkóztatásra szánt pénzeket 2020 után, vagy hogy mennyit költsünk a migráció kezelésére.

Nem tudni semmi konkrétat a konzultációról

Friss: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert szombaton megkérdezték az ügyről egy budapesti sajtótájékoztatón. Az MTI tudósítása szerint azt mondta: ha van kormány Európában, amely büszke lehet arra, hogy kikéri az emberek véleményét, akkor az a magyar kormány. Úgy látja, a francia államfő által felvázolt konzultációról nem lehet tudni semmi konkrétat, hogy m ilyen formában valósul meg, milyen kérdésekkel és hogyan. „Az nagyon helyes, ha Emmanuel Macron kikéri a francia emberek véleményét, tegye meg, a magyar emberek véleményét mi eddig is kikértük, és ezután is ki fogjuk kérni” – fogalmazott a miniszter a HírTV riportjában.

Az RTL Klub Híradójának azt tette hozzá: „ Nagyon örülök annak, hogy a francia elnöknek jó kedve van, de szerintem jobb lenne hogyha szétnézne Franciaországban, megnézné, hogy hogy áll az államadósság, megnézné, hogy hogy áll a saját népszerűsége, megnézné, hogy hogy áll a francia gazdaság versenyképessége, lehet, hogy kevésbé lenne jókedve.”

A csúcstalálkozóról készült összefoglalónkat itt olvashatja.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán !