Szijjártó: Riasztó a bolgár menekültügyi javaslat

2018.05.28. 13:20 Módosítva: 2018.05.28. 15:55
Vétóval fenyegeti Magyarország a fejlődő országokkal való uniós együttműködést, ha nem kerül bele a szövegbe, hogy a migráció biztonsági kihívás. A külügyminiszer szerint érdemes tudomásul venni, hogy Orbán Viktor fakenews-gyárnak tartja az Indexet.

Az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácsülése után tartott sajtótájékoztatót Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A migráció biztonsági kihívás

A nyugat-balkáni útvonalon nő a bevándorlók száma. A bolgár uniós tanácselnökség javaslat pedig a menedékkérelmek kezelésére egész egyszerűen riasztó, mondta Szijjártó Péter. Ugyanis újra a bevándorlók kötelező elosztásán alapul.

„Ráadásul olyan sugalmazás következik belőle, ami rendkívüli veszélyt jelent Európa számára. Az áll benne, hogy akkor kell szétosztani a menedékkérőket, ha a 2015-öshöz hasonló menekülthullám érkezik Európába. Ez azt az üzenetet küldi, hogy gyertek minél többen, és akkor szét lesztek osztva. Ugyanazt a hibát követi el az előterjesztés, mint az előbbiek, hogy meghívja a migránsokat Európába. Be kellene látni, hogy mindez ellentétes Európa biztonsági érdekeivel.”

„Hogyha önök elvégzik a számításokat, akkor azt látják, hogy ha most életbe lépne, akkor Görögországból azonnal el kellene indítani az áthelyezést, és Közép-Európa lenne a fő célpontja az áthelyezésnek” – mutatott rá a külügyminiszter.

A javaslat egy 160 százalékos telítettségi szinttel számol, ahonnan kezdve már be kell fogadni más országnak is menedékkérőket, magyarázta a miniszter. A görögök pedig most 400 százalékon állnak, tehát onnan azonnal indulna az áthelyezés.

Ezen kívül az osztrák kormány újra elmondta, hogy ha kell, akkor lezárják a határaikat. Ezért nekünk is védenünk kell a határainkat, mondta Szijjártó Péter.

Az EU és Törökország között megállapodás elbírálása annak a dolga, akik ezt a szerződést megkötötték, ennek a figyelésére van egy uniós mechanizmus, magyarázta. Az látszik, hogy a görög szárazföldre érkezett menedékkérők száma a megállapodás ellenére emelkedett az utóbbi időben.

Új magyar vétó a láthatáron

Az Európai Unió külügyi főképviselőjétől azt kérte Szijjártó Péter, hogy kiegyensúlyozott álláspontot tartalmazzanak a bevándorlást is említő előterjesztései a miniszterek tanácsa elé. Vagyis szerepeljen bennük, hogy a bevándorlást Magyarország biztonsági kockázatnak látja.

A húsz évvel ezelőtt megkötött és újratárgyalni tervezett cotonou-i megállapodás szövege pedig olyan migrációs fejezetet tartalmaz, amely teljes egészében elfogadhatatlan Magyarország számára, ugyanis az Európai Unió egy újabb nemzetközi szerződésben akarja legitimálni a migrációt támogató politikáját, emelte ki a miniszter.

A cotonou-i megállapodás a fejlődő országok és az EU közötti legnagyobb szabású partnerségi megállapodás, amely az EU-nak 79 országgal – köztük 48 szubszaharai országgal – fennálló kapcsolatait szabályozza.

Szijjártó Péter elismételte a múlt heti, MTI által lejegyzett nyilatkozatát, amely szerint a szövegben az az uniós álláspont jelenik meg, hogy a bevándorlás jó, azt menedzselni és ösztönözni kell, ezért első számú prioritásnak kell tartani, mert hozzájárul a világ fejlődéséhez. Magyarország ezzel nem ért egyet, ahogy azzal a korábban megfogalmazott állásponttal sem, amely szerint az európai és az afrikai érdekek rendkívüli módon összefonódnak a bevándorlás tekintetében.

Kijelentette: nemzeti kompetenciába kell utalni azt, hogy a migrációt minden tagállam saját gazdaságpolitikai, társadalompolitikai kihívásaira adott válaszként azonosítja-e, vagy sem. Magyarország nem gondolja, hogy munkaerőpiaci vagy demográfiai kihívásaira a migráció lenne a helyes válasz. Nem szabad ezt nemzetközi vagy európai uniós kötelezettséggé tenni – emelte ki.

Tudomásul kell venni, hogy Orbán Viktor fakenews-gyárnak tartja az Indexet

Megkérdeztük Szijjártó Pétert (a fenti videóban 23:32-nél): mit szól hozzá, hogy Orbán Viktor egy hétvégi eseményen nem válaszolt az Index riporterének a kérdésére, és azt mondta, hogy az újság egy fakenews-gyár.

A külügyminiszter az egyetlen kormánytag, aki minden alkalommal tart sajtótájékoztatót, amikor Brüsszelben jár, és bárki kérdezhet tőle, ezért voltunk rá kíváncsiak, hogy mit gondol erről a hozzáállásról.

Szijjártó Péter zavarba jött, a hangja elkomorult, és azt mondta:

„Méltatlan, hogy mi erről beszéljünk, és nem is értem, hogy ezt a kérdést miért tette fel nekem. Szerintem én az udvariasság és a korrektség minden határán túlmenően itt lehetőséget biztosítottam mindenkinek.”

„A miniszterelnök úr tett egy kijelentést, szerintem ennek a tartalma világos, ennek a háttere is világos, innentől kezdve én nem kívánnám ezt a magam részéről kommentálni – tette hozzá. – A miniszterelnök úr világosan nyilatkozott önökről, és szerintem ezt érdemes tudomásul venni. Már elnézést, nem szeretnék tanácsokat osztogatni, dehát így látom a helyzetet.”

Ezután Washingtonban tárgyal

A héten Szijjártó Péter Washingtonba utazik, és az amerikai külügyminiszterrel tárgyal. Az USA szeretne megoldást találni arra a kínos helyzetre, hogy Magyarország nem járul hozzá miniszteri szintű találkozó megrendezéséhez Ukrajnával a NATO-ban, amíg az ukrán vezetés nem szavatolja a kárpátaljai magyar kisebbség nyelvhasználati jogait.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !