Az Európai Néppárt és a Fidesz között fog eldőlni ez a vita

D MTI20180911020
2018.09.11. 21:14 Módosítva: 2018.09.11. 21:37
A hetes cikkről szóló vita csak hátteret adott ahhoz a lényegesebb szembenálláshoz, ami az Európai Néppárton belül zajlik Orbán Viktor politikájának támogatói és ellenzői között. A Fidesz és az Európai Néppárt a Sargentini-jelentés miatt kerülhet a legközelebb a szakításhoz, ez tette érdekessé az eseményt.

A megszokott forgatókönyv szerint zajlott a hetes cikkről szóló vita az Európai Parlamentben kedden délután.

Baloldali, liberális, zöldpárti és jónéhány néppárti képviselő arról beszélt, hogy a liberális demokrácia az egyetlen demokrácia, és amelyik ország az Európai Unió tagja, annak nincsen más választási lehetősége.

A Fidesz képviselői, a nemzeti jobboldali pártok, radikális jobboldali pártok és az Európai Néppárt másik fele azzal érvelt, hogy az Európai Uniónak nincsen joga megkérdőjelezni, hogy demokratikus választáson hatalomra jutott kormány hogyan vezet egy országot. Volt azonban néhány új elem, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a hetes cikkes eljárás az EP-választás előtti helyezkedés egyik felvonásává vált.

Manfred Weber kampányüzemmódban

Az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber önmagához képest erősen és egyértelműen elítélte a magyar kormány néhány lépését.

„A frakció nem érti: hogyan lehet az, hogy a CEU kritikus helyzetbe került Budapesten, és nem adhat ki diplomát, miközben a tudomány szabadsága alapvető érték az Európai Unióban?” – mondta a vitán. Kiállt a civil szervezetek mellett, amikor azt mondta, hogy ha ellehetetlenítik a munkájukat, az is ellentétes az alapértékekkel. A migránsokra kihegyezett kampányról pedig azt mondta: „ha általános módon támadunk egy vallást, akkor a dzsihadisták útjára lépünk.”

Azzal fejezte be, hogy ha viszont a magyar kormány nem akarja megoldani ezeket a kérdéseket, akkor a 7.1-es cikkes eljárás keretében kezdett párbeszédre „lehet, hogy szükség van”, vagyis lehet, hogy jóvá kellene hagyni a jelentést, hogy a nemzeti kormányok elé kerüljön az ügy.

Weber szavait megjegyezte Orbán Viktor, és ki is emelte őket az utolsó felszólalásában, pedig csak két perce volt. Azt mondta: a CEU kapcsán Weber úr téved. Bajorországban, ahonnan Manfred Weber származik, ugyanis a magyarnál szigorúbbak a felsőoktatás szabályai. „Ön kettős mércével mér, hiába tartozunk egy pártcsaládhoz” – válaszolta neki a miniszterelnök.

Manfred Weber eddig sikeresen egyensúlyozott a liberális gondolkodású észak- és nyugat-európai képviselők és a Fidesz támogatói között a néppárti frakcióban, és mindig tudta úgy intézni, hogy az Orbán Viktor szemben elégedetlenkedők kisebbségben maradjanak. Most viszont már másra is kell figyelnie: hogy elég támogatót állítson saját maga mögé a kampányában, ugyanis jelöltette magát, hogy ő legyen az Európai Néppárt arca az EP-választási kampányban.

Az osztrák kancellár sem Orbánnak dolgozik

Az osztrák kormány a migráció kapcsán egyetért a magyarral, de ez nem jelenti azt, hogy a jelentést elutasítják az osztrák néppárti képviselők. Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden bejelentette: támogatja, hogy a jogállami normák megsértése miatt indítsák el az uniós eljárást a magyar kormány ellen. Sőt, azt is hozzátette, hogy ha az uniós alapszerződés hetes cikke alapján elindul az eljárás, akkor a Fideszt ki kell zárni az Európai Néppártból.

Orbán Viktort nem zökkentette ki a hír, a sajtótájékoztatóján azzal reagált, hogy osztrákok és magyarok sógoroknak tekintjük egymást, a kapcsolatunk tele van bonyolult elemekkel. „Ez most sincs másként. Nem minősítem az osztrák kancellár álláspontját. azt kaptunk, amire számíthattunk.”

Több volt a hazaárulózás, mint korábban

Orbán Viktor és Szájer József azt hangsúlyozták a felszólalásaikban, hogy azok a magyar képviselők, akik jóváhagyják a jelentést, hazaárulók. Ez az üzenet korábban is előkerült, de nem ilyen hangsúlyosan, és nem ilyen durván. Orbán azt mondta: azok a képviselők, akik a jelentés mellett szavaznak, jobban gyűlölik őt, mint amennyire szeretik a saját hazájukat.

Nem kerültünk közelebb a megoldáshoz

Ahogy korábban mindig, most sem a konkrét problémákról szólt a vita, hanem az ismert értékbeli különbségeket sorolták föl a szembenálló felek. Ezeknek a nyilvános vitáknak valójában inkább ez a funkciója, nem pedig az, hogy kompromisszum, vagy döntés szülessen. A kettő közül valamelyik az Európai Néppárton belül fog megszületni.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament vitája után Strasbourgban 2018. szeptember 11-én. Balra Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár, jobbra Gál Kinga és Deutsch Tamás, EP-képviselők. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs