2021-től törölhetik csak el az óraátállítást, ha egyáltalán

2018.10.29. 16:22 Módosítva: 2018.10.29. 16:25
Az Európai Bizottság túl lelkes volt, amikor azt javasolta, hogy már jövőre érjen véget az óraátállítás. A nemzeti kormányok behúznák a féket, de mindenképpen lassítanák a folyamatot. Egyszerűen több idő kell előkészületekre és tárgyalásokra.

Jean-Claude Juncker a szeptemberi évnyitó beszédében bejelentette, hogy az Európai Unióban jövőre eltörlik a nyári óraátállítást, „mert az emberek ezt kérték”. Egy nyáron elvégzett közvélemény-kutatásra hivatkozott, amelyben az Európai Unió lakosságának kevesebb mint egy százaléka, nagyjából 3,8 millió ember az 512 millióból erre szavazott.

Az óraátállítás kérdésének napirendre tűzését Finnország kezdeményezte tavaly, azt követően, hogy állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, a jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás.

Szeptemberben az Európai Bizottság beadta a hivatalos javaslatát, amely úgy szólt, hogy 2019-től megszűnne az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás, és már akkor felkérték a tagállamokat, tegyék meg a szükséges előkészületeket. 

A javaslat szerint jövő áprilisig minden tagállam jelezné, hogy hogy az állandó nyári vagy téli időszámítást akarja-e alkalmazni. A nyári időszámításra való utolsó kötelező átállás a terv szerint 2019. március 31-én lenne.  Ezután a téli időszámításra való átállást választó tagállamok 2019. október 27-én egy utolsó szezonális óraátállítást még alkalmazhatnak, de aztán vége, nem lesz több állítgatás.

2021 lehet az új dátum

Ez volt a javaslat. A döntést viszont nem az Európai Bizottság hozza, hanem a nemzeti kormányok és az Európai Parlament. És úgy látszik, hogy a nemzeti kormányok nem lelkesedtek annyira az ötletért. A kormányok jelezték, hogy a 2019-ig hátralévő néhány hónapnál sokkal több időre van szükségük az egymás közötti egyeztetésre és hatástanulmányok végzésére.

Ezért a miniszterek tanácsának soros elnöksége, Ausztria készített egy új verziót, ezúttal 2021-es céldátummal, számolt be a Bloomberg. Az új előterjesztés hétfőn került először a kormányok elé a közlekedésügyi miniszterek grazi informális találkozóján.

Az Agence Europe megkérdezte az Európai Bizottságot, hogy valóban engedtek-e plusz két évet az átállásra, de a testület hivatalosan nem erősítette meg ezt az értesülést.

A Bizottság szóvivője Mina Andreeva pénteken azt mondta, hogy a 2019-es javaslat van az asztalon, és emellett fognak kiállni.

Az Európai Bizottság kommunikációjából úgy tűnik, hogy nagyon fontos nekik az ügy. Ugyanis ha sikerül jövőre nyélbe ütni a változtatást, akkor a jövő nyáron leköszönő testület ezen keresztül mutathatja meg, hogy az Európai Unió meghallgatja az állampolgárok elképzeléseit, és képes nagyon gyorsan is cselekedni, hogy megvalósítsa őket.

Ez nem megy ilyen gyorsan

A kormányok között még nagy a vita az ügyről. Egyrészt több időre van szükség az előkészületekhez, további közvélemény-kutatásokhoz, hatástanulmányokhoz. Ugyanakkor elvi aggályok is felvetődtek: például az Európai Bizottság miért nem javasolt olyan opciót is, hogy amelyik tagállam szeretné megtartani az óraátállítást, az megtarthassa?

Gyakorlati szempontból pedig arra is kell idő, hogy az egyes régiók országai egyeztethessenek a többiek szándékairól. Nem lenne szerencsés, ha például Szlovákia úgy döntene, hogy a mostani időzónában marad, Magyarország pedig egy időzónával keletebbre csúszna.

Több kormány pedig nem bánná, hogyha az egész ügy lekerülne a napirendről, úgy ahogy van, és jó esély van erre is.

1980 óta az EU kezeli az ügyet

Az EU 1980-ban kezdte el harmonizálni a téli-nyári időszámításokra vonatkozó nemzeti szabályokat az unión belül, pontosan azért, hogy elkerüljék azt a helyzetet, hogy az egyik tagállamban állítják az órákat, a másikban pedig nem. Gazdasági okokból hasznos, hogyha egységes a szabályozás az egész EU-ban.

Az óraátállítás tudományos hátteréről ebben a cikkben olvashat bővebben.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán !

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?