800 ezren mentek Erasmusra tavaly

2019.01.24. 11:56
Soha nem vettek még részt ilyen sokan az EU egyre bővülő oktatási és képzési programjában. 2020-ig megvalósulhat az a cél, hogy az EU-ban élő fiatalok 3,7 százaléka eljutott egy másik országba tanulni, dolgozni vagy önkénteskedni.

Az Európai Unió tavaly rekordösszeget, 2,6 milliárd eurót fektetett be az Erasmus+ programba, derül ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett jelentéséből. Ebből a pénzből mintegy 800 ezer fő részére nyújtott támogatást külföldi oktatásban, képzésben vagy önkéntes tevékenységben való részvételhez, ami tíz százalékkal több, mint a 2016-os résztvevők száma.

Az EU oktatási és szakmai csereprogramjának az a célkitűzése, hogy 2014 és 2020 között az EU-ban élő fiatalok összesen 3,7 százaléka számára nyújtson támogatást. A jelentés szerint az Erasmus+ jó úton halad efelé a cél felé.

A program az oktatási intézmények, az ifjúsági szervezetek és a vállalkozások közötti együttműködést is finanszírozta: összesen 84 700 szervezet vett részt 22 400 projektben.

Az Erasmus+ egyre inkább hozzáférhetővé válik a leginkább rászorulók számára, több lehetőséget kínálva és további finanszírozást biztosítva a hátrányos társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkező résztvevők számára – emeli ki az eredményeket összefoglaló közlemény. 2017-ben közel 21 ezer hátrányos helyzetű hallgató és munkatárs vett részt az Erasmus+ felsőoktatási mobilitási tevékenységeiben. Ezzel 2014 óta 67 500 fölé emelkedett a hátrányos helyzetű felsőoktatási résztvevők száma, akik között csaknem kétezer speciális szükségletű résztvevő volt.

„A ma közzétett adatok megerősítik, hogy az Erasmus+ kulcsszerepet játszik az erősebb, befogadóbb és rugalmasabb Európa kialakításában – nyilatkozta Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos. – Szándékunk, hogy az Unió új, hosszú távú költségvetése révén folytassuk a megkezdett utat egy még nagyobb és még jobb programmal annak érdekében, hogy még többet fektessünk be a legkülönbözőbb háttérrel rendelkező európai fiatalokba.”

1987 óta működik az Erasmus

Az Erasmus+ és a program elődei a legsikeresebb uniós programok közé tartoznak. 1987 óta e programok lehetőséget biztosítanak elsősorban a fiatalok számára, hogy bizonyos időt külföldön eltöltve új tapasztalatokra tegyenek szert. A jelenlegi, azaz a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló Erasmus+ program 14,7 milliárd eurós költségvetéssel rendelkezik.

A program földrajzi hatóköre 1987 óta 11 országról 33 országra bővült: jelenleg az EU 28 tagállama mellett kiterjed Törökországra, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságra, Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre is.

2017 novemberében az uniós vezetők megállapodtak abban, hogy több mobilitási és csereprogramot fognak megvalósítani, többek között azáltal, hogy a tanulók valamennyi kategóriája számára jelentősen megerősített, inkluzívabb és kibővített Erasmus+ programot hoznak létre.

2018 májusában a Bizottság előterjesztette az új, ambiciózus Erasmus programról szóló javaslatát, amely a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó következő hosszú távú uniós költségvetésben meg kívánja kétszerezni a program költségvetését, amely így 30 milliárd euróra emelkedne. A cél az, hogy a résztvevők száma a jelenlegi háromszorosára, azaz 12 millióra növekedjen, a program pedig a legkülönbözőbb háttérrel rendelkező személyek számára is hozzáférhetővé és nemzetközibbé váljon.

A program támogatni fogja az európai oktatási térség 2025-ig történő létrehozására irányuló munkát is, amely az EU egyik politikai prioritása: azt hivatott biztosítani, hogy semmilyen határ ne szabjon gátat a tanulásnak és a kutatásnak.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !