Magyar diplomáciai ámokfutásról beszél egy uniós diplomata

2019.02.02. 19:32 Módosítva: 2019.02.02. 19:44

"Magyarország diplomáciai ámokfutásának eszközeivé váltunk" - mondta a német DPA hírügynökségnek egy uniós diplomata, miután Magyarország nem volt hajlandó megszavazni a közös uniós álláspontot a bevándorlás kérdéséről az Arab Ligával tartandó hétfői tárgyalásra, írja a Handelsblatt.  

A diplomata azt mondta: a magyar kormány ideológiai okokból elutasította a kompromisszumos javaslatokat, és ezzel elszigetelte magát az EU-s államok körében. A DPA-nak egy másik diplomata is megerősítette, hogy Magyarország megvétózta a közös álláspontot.  

Az EU és az Arab Liga képviselői hétfői tanácskozásukon akarják előkészíteni azt a február végi, Sarm es-Sejkben tartandó csúcstalálkozót, amelyen az uniós államok és az Arab Liga országainak külügyminiszterei találkoznak. Az EU-s országok a találkozótól azt várják, hogy a politikai és a gazdasági kapcsolatok erősítése mellett előre tudnak lépni a Földközi-tengeren keresztül Európába áramló illegális migráció kezelésében is.

Szijjártó Péter már január 21-én jelezte Federica Mogherini uniós külügyi főképviselőnek, hogy Magyarország nem fogadja el az EU-Arab Liga nyilatkozatot, mert az az ENSZ globális migrációs csomagjára hivatkozik, ezt pedig Magyarország nyolc másik európai uniós állammal együtt nem írta alá

"A magyar kormánynak fel kell tennie magának a kérdést, mi érdeke fűződik ahhoz, hogy megnehezítse az EU és az Arab Liga közötti együttműködést" - mondta a DPA-nak a diplomata, aki azt is megjegyezte: a Földközi-tengeren át zajló illegális bevándorlás megállítását épp Magyarország követeli, de ez nem fog menni az arab államok együttműködése nélkül.